Mi a jó a csokiban?
Ez a mára már hétköznapivá vált finomság több volt egykoron: hatalmi eszköz! A csokoládé a modern korban sem veszítette el a jelentőségét: magas társadalmi rangot jelentett a fogyasztása, a polgári kultúra szerves részét alkotta. A csokoládét majszolva keveseknek jut eszébe, hogy vajon hogyan készül a csoki?

Fekete, kerek, lyukas, szögletes, töltött csokoládé...

Alapanyaga a kakaóbab, ami egy trópusi fafajta termése. A szüret után a kakaószemeket megszárítják, pörkölik majd megőrlik, hogy kakaóport kapjanak belőle. Kipréselik, így nyerik a kakaóvajat. A csokoládé a kakaópor, kakaóvaj, cukor és tejpor keverésével készül. Ha a csoki legalább 70% kakaót tartalmaz, akkor kapjuk a fekete csokoládét. A tejcsokihoz több tejre van szükség és ha a csokit csak a kakaóvajból készítik, fehér csoki lesz belőle. Utána jöhet az ízesítés, töltelék, és végül a csomagolás.

 

Mi a jó a csokiban?
Kakaóbab

 

Néhány érdekesség a csokoládé történetéből

Az 1500-as években a spanyolok titkosan kezelték a fűszeres ital receptjét, cukorral, fahéjjal, szerecsendióval illetve vaníliával ízesítve fogyasztották. XIII. Lajos francia király felesége hozta át a csokoládét Spanyolországból Franciaországba.

 

Mi a jó a csokiban?
Gyógyításra is használták

 

1569-ben V. Pius pápa a csokoládé italt olyan kellemetlennek találta, hogy a fogyasztását nem tekintette a böjt megszegésének. A forró csokoládét az 1600-as években kezdték inni Európában, Angliában nyílt meg az első csokoládét is kínáló vendéglő. Az első angol csokoládégyár 1728-ban, Bristolban épült. A szilárd csokoládét 1842-ben kezdte árulni Fry csokoládégyár.

A csokoládészeletet először 1876-ben a svájci Nestlé fivérek készítettek. Néhány évvel később Rodolphe Lindt a minőség javítása érdekében módosította a csokoládégyártásnál használt alapanyagokat és a főzési időket. Ma a világ legfinomabb, minőségi csokoládéját Belgiumban gyártják.

 

Na de mitől finom a jó csoki?

A csokoládé körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket. A kutatások szerint a csokoládé fogyasztása az ún.„boldogsághormont" szabadítja fel az emberi szervezetben. Közhely, hogy ha szeretethiányunk van, gyakran a csokihoz fordulunk bánatunkban és hajlamosak vagyunk az édességek ész nélküli habzsolására, akárcsak Gombóc Artúr...

 

Mi a jó a csokiban?
Szinte már érzéki...

 

Forrás: FP24

értékelés