A legfinomabb házi egresmártás recept

Gyerekkorunk egyik hagyományos étele volt az egresmártás, ami feldobta a legegyszerűbb piskótát vagy a natúr húst. Így készítsd el!

Egresmártás recept

Hozzávalók:

  • 200 g friss egres
  • 1/2 csésze víz (kb. 120 ml)
  • 1/2 csésze cukor (kb. 100 g, ízlés szerint édesíthető)
  • 1 evőkanál keményítő vagy kukoricakeményítő (kb. 15 g)
  • 1 evőkanál hideg víz
  • Opcionálisan: egy csipet só vagy egy kis vaníliakivonat

egres_egresmrts_egresmrts_recept

Egresmártás: így készítsd el!

  1. Először mossuk meg az egrest, majd csepegtessük le és szedjük le róla a szárakat. Ha fagyasztott egresből készíted a mártást, akkor engedd kiolvasztani előtte.

  2. Egy közepes lábasban keverjük össze az egrest, a cukrot és a vizet. Hozzátehetünk egy kis vaníliakivonatotot is.

  3. Forraljuk fel a keveréket, majd csökkentsük a lángot, és főzzük további 5-7 percig, amíg az egres megpuhul és a cukor teljesen feloldódik.

  4. Közben elkészítjük a keményítővel sűrített keveréket. Egy kis tálban keverjük össze az egy evőkanál keményítőt és hideg vizet, amíg teljesen elvegyülnek.

  5. Ha az egres megpuhult, öntsük hozzá a keményítős keveréket a lábasba, folyamatosan kevergetve. Hagyjuk forrni még 1-2 percig, amíg a mártás besűrűsödik.

  6. Végül vegyük le a lábast a tűzről, és hagyjuk a mártást kicsit kihűlni, mielőtt tálalnánk. A mártás a hűtőszekrényben is tárolható, és hidegen vagy langyosan is finom.

Egres ültetése, gondozása: így terem rengeteget

értékelés