-
Értékesítő
-
Kőműves
-
karbantartó
-
Szállodai recepciós állás
-
Óvodapedagógus
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Eladó | Szolnok
2024. 12. 02
-
IT data engineer
2024. 12. 02
-
Minőségellenőrzési munkatárs
2024. 12. 03
-
Könyvelő gyakornok
2024. 12. 03
-
Játékbolti kisegítő
2024. 12. 03
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Mi, emberek, mindent a hűtőben akarunk tárolni, biztos, ami biztos, pláne, ha zöldségekről és gyümölcsökről, esetleg szószokról van szó. Pedig néha nem minden igényel hűtést, és a helytelen tárolási körülmények csak rontanak a minőségen. Most megmutatjuk, mit, hol érdemes tartani!
Mehet a szekrénybe!
A kenyeret zárt kenyértartóban a legjobb tárolni, kevés só társaságában. Ez utóbbi abban segít, hogy ne penészedjen meg. Ha nejlonzacskóban hagyjuk, akkor puha vagy penészes is lehet, mivel nem jut levegőhöz és a nedvességet a penész is kedveli. A hűtőbe semmiképpen ne tegyük, mert hamar kiszáradhat.
A csokoládét sem érdemes hűtőbe tenni, mivel a hirtelen hőmérséklet-változás hatására megjelenik a fehér bevonat, ami a minőségét nagyban befolyásolja. A legjobb, ha kis szekrénybe rakjuk, fénytől elzárva.
Az olívaolajat is tilos a hűtőbe rakni, mivel megváltozhat az összetétele! A fénytől elzárt állapot és a szobahőmérséklet sokkal barátságosabb közeg számára.
A hagymát sokan szokták a hűtőbe tenni, pedig valójában a száraz helyeket kedveli. A hűvös hatására könnyebben penészedni kezd. A legideálisabb hely számára egy kisebb dobozban van, ezzel együtt pedig egy kisebb szekrényben.
A pulton a helye!
Sok esetben arra kell törekedni, hogy szobahőmérsékletet biztosítsunk. Például a narancs és citrusféléknek is sokkal jobb, mert a hideg miatt elvesztik erejüket és ízüket.
Az avokádót csak akkor rakjuk hűtőbe, ha már elég érett, de ha még nem érte el a teljes formáját, abban az esetben tilos, hiszen lassítja az érési folyamatot.
Az uborkát is csak pár napra érdemes hűtőbe helyezni, mert hamar tönkremehet. Inkább maradjon a pulton!
A paradicsom is sokszor automatikusan bekerül a hűtőbe, ami miatt kásássá és ízetlenné válik. Ajánlott inkább nyitott dobozba vagy tálba helyezni.
Fontos a tudatosság az élet megannyi területén, így a konyhában is. A JOY gasztroblogjaiban még több hasznos információt olvashat.
Mi kerüljön a hűtőbe?
A liszt tárolása kapcsán meglepetés lehet, ha azt mondom, hogy nyáron a szekrény helyett a hűtőben a helye egy üvegedényben. A magas páratartalom és meleg hatására ugyanis megjelennek a lisztbogarak és a penész. Az ideális tárolási körülménye 10-18°C közötti hőmérsékletre tehető.
Vannak ételek, amelyek szobahőmérsékleten tönkremennek. Ilyen a mandula, a zeller vagy a lejárt szárított gyümölcsök is. A zellert például műanyag zacskó helyett alufóliába tekerve rakjuk be a hűtőbe, vagy dobjuk a zöldséges rekeszbe.
Reméljük, ma is hallott valami újat, és segíthettünk kicsit átrendezni a konyháját!