Manapság egyre népszerűbbek a vegetáriánus és a vegán étrendek, ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az emberek többsége még mindig húsevő. Sokan a marhára esküsznek, másoknak a sertéshús a kedvence, de a legnépszerűbb kétségkívül a sült csirkehús, ami jól elkészítve az egyik legfinomabb étel a világon. Nem véletlen, hogy egy jó sült csirkecombnak vagy rántott csirkemellnek nagyon nehéz ellenállni. Legújabb cikkünkben összegyűjtöttünk néhány érdekességet és hasznos tudnivalót a sült csirkéről azok számára, akik szeretnének többet megtudni kedvenc fogásaikról!

 

A skótok találták fel

A skótok voltak az elsők, akik a csirkét zsírban megsütötték, míg a világ többi részén általában roston sütötték vagy vízben főzték, és a skótok voltak azok, akik magukkal vitték ezt a receptet Amerikába. Az 1900-as évek elejéig a sült csirke olyan étel volt, amelyet általában különleges alkalmakra és ünnepekre tartogattak. Akkoriban jóval kevesebb csirke volt, az elkészítésükhöz pedig nagy mennyiségű zsiradékra volt szükség. Ez egyben azt is jelentette, hogy a sült csirke és más csirkeételek ritkán vagy egyáltalán nem szerepeltek az éttermek kínálatában.

Ahány ház, annyi szokás

Nem kis részben a KFC-nek köszönhetően sokan Amerikával és az ott készült változattal azonosítják a sült csirkehúst, pedig a világ minden táján léteznek különböző változatok. Koreában például kétszer sütik meg, és édes-fűszeres mártásba mártják; Japánban apró darabokra vágják, és a tempurához hasonló módon sütik; Thaiföldön erőteljes ízű pácba teszik, és ragadós rizs mellé tálalják; Szenegálban pedig mogyorólisztbe mártják, mielőtt kisütik.

Nem csak finom, egészséges is

A csirkehúsban található fehérje segít a szervezetnek az izomtömeg fenntartásában, illetve az izomépítésben.A kutatások szerint a benne lévő fehérje a kalciummal együttműködve védi a csontokat is. Emellett a csirke különböző részei olyan aminosavakat tartalmaznak, amelyek fontos szerepet játszanak a sebek gyógyulásában. Ha pedig mindez nem lenne elég érv a csirkehús fogyasztása mellett, akkor hozzátehetjük azt is, hogy a sült csirke elősegíti a jóllakottság érzését, ami csökkentheti az étel utáni sóvárgást, és ezzel megelőzhető a túlevés, illetve az elhízás.

A csirkehús tehát finom, laktató és egészséges, nem véletlen, hogy az Interfood étlapján is minden nap több különböző csirkéből készült étel is szerepel. Rántott csirkemell, rántott csirkecomb, grill csirkemell, sült csirkecomb, Buffalo csirkemell – hogy csak néhányat említsünk a kínálatból. Érdemes kipróbálni, hiszen csak egy kattintás, és a futár házhoz viszi az ebédet!

 

értékelés