A fehér ribizliből könnyen készíthetünk zselét. Mutatjuk, hogyan!

Egy cc.15  éves öreg fehér ribizli tő jó 1,5 kg  tömegű termését megszedve - csaknem 2 héttel később érett be, mint a piros ribizli-, mosás,lecsumázás után 15 percig megroggyasztottam.

ribzsel

A bogyók magmennyisége kétszerese volt, mint a pirosé, létartalma  viszont  csupán fele. Régi lószőr szitán fagombával átpasszírozva csupán 3-4 deciliter levet adott.Színe nem  túl biztató szürkés-fehér, átszűrtem egy finom szűrőn. Lassú tűzön kevergetve 10 percig, majd fele mennyiség cukrot hozzáadva további 10-15 percig.

A színe szép aranysárgára karamellizálódott .A dermedési próba percek alatt eredményt hozott, így pektintartalma lényegesen magasabb, mint a piros ribizlijé. Üvegbe töltve/ a fedőt néhány csepp alkohollal  fertőtlenítve/, mehetett a száraz dunsztba.

Molnár István Minerva

Gellérthegy

értékelés