Értékelve: 1x
(5 pont)

Nem csekély munka a gesztenye otthoni feldolgozása, de jóleső fáradtságot okoz az előfőzés, külső és belső héj eltávolítása, és magának a pürének elkészítése.
Barátaink dunakanyari telkén nemrég szedhettük a késő ősz egyik csodálatos gyümölcsét, a szelídgesztenyét. A fák hatvan évesek, gombabetegségektől mentesek, némi ormányosbogár kártétel természetesen előfordul.
Nem csekély munka a gesztenye otthoni feldolgozása, de jóleső fáradtságot okoz az előfőzés, külső és belső héj eltávolítása, és magának a pürének elkészítése.
Bielitzi Nagyanyám több, mint 100 éves gesztenypüré receptje
A gesztenyét pár percig lobogó vízben megfőzzük. Kivesszük, a vizet lecsurgatjuk, és a külső és belső héját lehúzzuk. Azután cukros, gyengén vaníliás tejben (1 kg. gesztenyéhez 25 deka cukrot adunk) puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd pár kanál tejszínnel és rummal elkeverjük. Krumplinyomón áteresztjük, tejszínhabbal adjuk az asztalra.
Édenkert.hu tipp:
Így süssünk tökéletes gesztenyét
Molnár I.M. és Jutka, Gellért-hegy