-
Értékesítő
-
sofőr
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
karbantartó
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Óvodapedagógus
-
Kőműves
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Eladó | Szolnok
2024. 12. 02
-
IT data engineer
2024. 12. 02
-
Minőségellenőrzési munkatárs
2024. 12. 03
-
Könyvelő gyakornok
2024. 12. 03
-
Játékbolti kisegítő
2024. 12. 03
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A görögdinnye bevonatos grillezett csirke elkészítése:
Elkészítési idő: 20 perc
Nem feltétlenül így kell beszerezni a hozzávalókat |
Grillezési idő: 50 perc
Hozzávalók
- Egy adag görögdinnye máz (a recept az alábbiakban lesz részletezve)
- Egy egész csirke vagy csirkehús darabok, 1,5 kg összmennyiségben
- Fél kanál só
- Fűszerek vágott, zöld növényekből (választható)
Elkészítés
Először is készítsük el a görögdinnye bevonatot: a fél görögdinnyét vágjuk fel kis darabokra (megközelítőleg 4 kis csésze gyümölcs). A másik fél dinnyét vágjuk szeletekre, hogy úgy tálaljuk majd. Tálalásig tegyük be a hűtőszekrénybe. A gyümölcsöket daráljuk, vagy reszeljük le. De akár egy konyhai robotgépbe is összekeverhetjük. Szűrjük le egy edénybe finom hálójú szűrőt használva. A szűrőben maradt darabokra nem lesz szükségünk. Tegyünk félre egy pohár gyümölcslét, a többit elfogyaszthatjuk, vagy betehetjük a hűtőszekrénybe. Egy kis fazékban melegítsünk fel alacsony hőfokon, 42 g alma lekvárt, sűrűn kavargassuk, hogy ne kapjon a fazék aljához, vagy hogy oda ne égjen.
Egy pohárban keverjük össze a görögdinnyelét az alma sziruppal, és egy kisebb citrom levével. Adjunk hozzá 2 kiskanál csípős piros paprikát, egy kiskanál mexikói piros paprika szirupot és kevés sót. Keverjük össze és kóstoljuk meg. Ízlés szerint fűszerezzük, majd vegyük le a gázról. Melegen és hidegen egyaránt használható az öntet, a lényeg, az, hogy tegyük át egy tiszta edénybe. Takarjuk le és 2 napig tároljuk a hűtőszekrényben.
A csirkét - annak érdekében, hogy pillangó alakja legyen,- vágjuk el egy konyhaollóval a gerinc minden részét és távolítsuk el (az alábbiakban olvashatunk a "pillangó alakú csirkéről"). Fordítsuk a csirkét a hátára. Nyissuk fel a mellét, akár egy könyvet és húzzuk szét. Törjük el a mellcsontját egy finom nyomással. A szárnyak tetejét pedig hajtsuk a felső szárnyak alá.
Készítsük elő a grillt. Kenjük be a csirkét olívaolajjal. Fűszerezzük be mindkét oldalát sóval, és borssal. Helyezzük a grill közepére a bőrös részével felfele, és a lángot hagyjuk középfokon.
Hagyjuk 25 percig sülni, majd fordítsuk meg a csirkét. Kenjük be a csirkét a megmaradt öntet 2/3- ával, azután hagyjuk még 20- 30 percig a grillen. Vegyük le a csirkét a grillről, majd kenjük be a megmaradt bevonattal, és hagyjuk 10 percig állni, hogy átjárja az íze. Vágjuk fel a csirkét, szórjuk be aromás növényekkel és tálaljuk friss görögdinnye szeletekkel.
Pillangó alakú csirke
Ilyen alakban jobban grillezhető. A konyhai olló a legjobb eszköz a csirke formázására. Ejtsünk egy kb. 3 cm-es vágást a gerinc mindét oldalán, aztán vágjuk végig, majd távolítsuk el a gerincet.
Közvetlen sütés grillen
A csirkének azon oldalon kell lennie, amelyiket nem érinti közvetlenül a tűz, a lefedett grillben pedig egyformán sül a csirke minden része. Ez a módszer kiváló az olyan vastagabb húsok sütésére, amelyek több sülést igényelnek.
Tápérték/adag
- Kalória: 593
- Zsír összesen: 27 g
- Zsírsav: 8 g
- Egyszeresen telítetlen zsírok: 11 g
- Többszörösen telítetlen zsírsav: 6 g
- Koleszterin: 135 mg
- Nátrium: 313 mg
- Szénhidrát: 39 g
- Cukortartalom: 30 g
- Rostok: 1 g
- Fehérje: 35 g
- C vitamin: 41% (a napi ajánlott mennyiségnek a százaléka)
- Kalcium: 4% (a napi ajánlott mennyiségnek a százaléka)
- Vas: 13% (a napi ajánlott mennyiségnek a százaléka)
Napi ajánlott érték: 2000 kalória