Grillezett zsályás daralepény
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!

Daralepény készítése

kukoricalepény
Hozzávalók:

  • 200 g kukoricadara
  • 2 evőkanál vaj
  • 3 szál friss zsályalevél

Egy lábasban forraljunk fel egy liter vizet, tegyünk bele egy evőkanálnyi vajat, és ízesítsük sóval. Lassan, állandó kevergetés mellett csorgassuk bele a kukoricadarát. Adjuk hozzá az összevágott zsályalevelet, kis lángon főzzük legalább tíz percig. Vigyázzunk, a kevergetést ne hagyjuk abba, mert nagyon könnyen leéghet.Ha elkészült, vegyük le a tűzről. Egy közepes méretű tepsit vagy tűzálló tálat kenjünk ki vajjal, öntsük bele a még meleg puliszkát. Simítsuk legalább egy centi vastagságúra. Ha kihűlt, vágjuk nagyobb darabokra. Olajjal megkent grillsütő lapján süssük aranysárgára. Sütés közben darálhatunk rá borsot és megszórhatjuk reszelt parmezánsajttal is. Zsálya helyett használhatunk másféle friss fűszernövényt is. Nagyon jól illik hozzá a petrezselyem, a bazsalikom, az oregánó, a kakukkfű, a zellerlevél és a lestyán is.

értékelés