Hogyan készítsünk szaloncukrot?
Két verziót mutatunk, az egyik munkaigényesebb, a másik amolyan "menedzser recept", amit 1 óra alatt el lehet készíteni. Valamelyiket mindenképp érdemes kipróbálni, mert rendkívül finom és saját kényünkre-kedvünkre játszhatunk az ízekkel, formákkal! Kreatív és édes ajándék gyanánt is!

Kezdjük a nagyobb kihívással:

Sissy szaloncukorka

Hozzávalók:

  • házi szaloncukor
    1,5 dl víz
  • fél kg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 1/2 citrom lereszelt héja
  • 10 dkg darált keksz
  • 20 dkg tejpor
  • 10 dkg étcsoki
  • 15 dkg teavaj
  • 15 dkg apróra vágott dió, mandula, pisztácia,törökmogyoró, stb... vegyesen
  • 1evőkanál rum
  • nyers kakaópor, vagy csokoládé

 

A szaloncukor elkészítése:

Először is egy tepsit, vagy nagyobb tálcát vékonyan kivajazunk. A cukrot másfél liter vízben feltesszük főni, és forrás után még három percig hagyjuk a lobogó lángon. Azután vegyük le, hagyjuk kicsit hűlni, és amikor elkezd besűrűsödni, keverjük el benne a vaníliáscukrot, a vajat, az apró darabokra tört csokit, a reszelt citromhéjat és a tejport. Alaposan dolgozzuk össze, majd takarjuk le, és egy napot hagyjuk állni. Másnap keverjük el benne alaposan a rumot, a magvakat és a kekszet, simítsuk bele a tepsibe, és hagyjuk még egy napig száradni, majd tegyük be a hűtőbe néhány órára. Ezután késsel szeleteljük kívánt nagyságúra, majd forgassuk meg a keserű kakaóporban, vagy olvasztott csokiban.

 

Olvasztott csoki

 

És már lehet is csomagolni, vagy nekilátni puszta kézzel:)

Tipp: a kakaópor helyett boríthatjuk étcsokiba, a száradó csokibevonatra hinthetünk kakaóport, kókuszreszeléket, stb...

Az egyszerűbb, de ugyanolyan finom:

Gyümölcsös szaloncukor 15 perc alatt

Hozzávalók:

  • cukrozott gyümölcs-zselé, kandírozott, vagy aszalt gyümölcsök, finomságok: barack, ananász, ginseng, szilva stb
  • étcsokoládé, vagy csoki bevonó

 

 

A gyümölcsös szaloncukor elkészítése:

Olvasszuk fel az étcsokoládét gőz fölött (a legjobb ha 28 C-os a hőmérséklete),  és mártogassuk bele a finomságokat. Egy tányérra rakjuk ki picit állni, hogy a csokoládé rádermedjen. Tetszés szerint be is csomagolhatjuk, vagy díszdobozba rakhatjuk, mert ajándéknak is különleges édesség!

 

értékelés