-
Asszisztens
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Kőműves
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
karbantartó
-
takarító
-
Értékesítő
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Vállalati jogtanácsos
2024. 11. 21
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Készítsünk tökmagolajat!
A hagyományos tökmag is sok, és az egészségünkre hasznos anyagokat tartalmaz. A héjnélküliekből, vagy más néven olajtökökből viszont sokkal több ilyen anyagot lehet kivonni, hasznosítani. Olajtartalma 3-4 x magasabb, a hagyományos tökmagénál. A tökmagolaj rendkívül gazdag telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, vitaminokban. Nagy munka a sajtolás, de megéri. 100 kg tökből gyűlik össze 10 kg mag és ebből körübelül 3 liter olaj sajtolható.
Ahogy régen is készítették a tökmagolajat
A sárguló olajtököt, amint levágják a száráról, azonnal ketté is szelik és ki is belezik. A kiszedett magoknak ezután pár napig száradni kell. Vagy a napon, vagy a tűzhelyen. Miután kiszáradt, kétszer átdarálják, majd némi forróvízzel jól összegyúrják, hogy könnyebben ki tudják nyerni belőle az olajat. A zöldes massza ezután egy üstbe kerül, majd a tűzhelyre, ahol folytonos kevergetés mellett elpárologtatják belőle a hozzáadott vizet.
Mikor ez is megvan, akkor jöhet a massza prédselése. Egy erre alkalmas préselő segítségével kipréselik az olajat. Egy olvasó otthon a házi gyümölcspréssel próbálta, és azt írta sikerült. Kevés olajat nyert, de a munka miatt még "értékesebb" volt a saláta öntet a családnak. Ami visszamarad, az olajpogácsa általában a szarvasmarhák kedvenc csemegéje volt, de a horgászok csalikészítésre is használják.
A kipréselt olajat ezután ülepíteni kell, majd szűrni. A kapott fénylően tiszta folyadékot aztán már csak üvegekbe töltik és kész is.
Gyógyító zöld olaj
A népi gyógyászat szerint a tökmag olaja minden nyavajára jó. Könnyíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti a szívet. A férfiaknak a prosztataproblémáik megelőzésére, vagy a tüneteik enyhítésére is kiválóan alkalmas. E és F- vitamin tartalma miatt magzatvédő hatású. Antioxidánsai miatt erősíti az immunrendszert, de kozmetikumok összetevője is, öregedést késleltető hatása miatt. Omega-3 zsírsavat is tartalmaz - kutatások szerint a depresszióra is jó- a máj kiváló méregtelenítője, regenerálója - sebregeneráló és féregűző hatású.
Évezredek óta használják a tökmagolajat, méregtelenítésre. Egy kanálnyi olajat a szánkba kell venni, és legalább tíz percig forgatni, „rágni" kell! Majd, ha a színe fehér lett, ki kell köpni, és alaposan kimosni a szájüregünket, lemosni a nyelvünket. Ezt a kúrát addig kell folytatni, amíg fehér színű a „megrágott" olaj. A nyelv lepedéktől való megtisztítására is kiváló.
Krumplisaláta tökmagolajjal:
A krumplit héjában kell megfőzni, ezután karikákra vágni. A szintén karikára vágott vöröshagymával, sós-ecetes salátalével össze kell keverni, majd tökmagolajjal meglocsolni.
Zöldsaláta tökmagos saláta öntettel:
Hozzávalók: Jégsaláta, retek, paradicsom, petrezselyem
Salátaöntethez: ½ dl hidegen sajtolt tökmag olaj, 2 kis gerezd fokhagyma, ½ citrom leve és reszelt héja, só, bors.
A salátát öntsük le az összekevert olajos fűszerekkel.
Csalamádék ízének fokozására:
- A házicsalamádét, savanyú uborkát tökmagolajos öntettel nagyon pikánssá lehet varázsolni.
- A sajtok ízesítésére is kiválóan alkalmas.
- Nagyszüleink nem csak salátára öntötték, de pirítósra, vagy lepényre kenve is közkedvelt étel volt.