Értékelve: 1x
(5 pont)

Egyre népszerűbb az egészésges étkezés hívei között a régen csak vadgyümölcsként gyűjtött homoktövis. Termése gazdag C-vitaminban, nyersen vagy feldolgozva: kompót, lé formában fogyasztható. Bemutatunk egy házilag is könnyen elkészíthető receptet.
A homoktövis termése augusztusban kezd érni, de többnyire szeptember-október hónapokra esik a szüret fő időpontja. Álbogyó termése kézzel szedve könnyen összenyomódik, ezér érdemes ollóval levágnunk. A homotövis termesztéséről bővebben itt olvashat.
A homoktövis C vitamin tartalma kiemelkedő
1 kg homoktövis gyümölcs 5g C vitamint tartalmaz, mézzel kombinálva az őszi-téli meghűléses szezonban igazi vitaminbomba.
Homoktövis mézben
A fertőtlenített befőttes üvegeket töltsük meg félig-háromnegyedig a megtisztított homoktövis bogyókkal, majd csurgassunk rá mézet. Néhány hétre tegyük hűtőbe, hogy összeérjenek, majd reggelenként kanalazzunk pár mézes bogyót betegségmegelőzőként, immunerősítőként.
Kovács Éva eredeti Facebook bejegyzése itt olvasható.
A homoktövis terméséből készülhet még gyümölcslé, dzsem, megszárítva műzlibe vagy turmixba is keverhető. Olajából kozmetikumokat és gyógyászati készítményeket állítanak elő: nehezen gyógyuló sebek-, gyomorfekély-, sugárbetegség kezelésére, immunrendszer erősítésére alkalmas.
Torokfájásra az alábbi mézes receptet ajánljuk: