-
karbantartó
-
Asszisztens
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
takarító
-
Óvodapedagógus
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Értékesítő
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Takarító - Dunakeszi
2024. 11. 22
-
Intézeti titkár
2024. 11. 22
-
Fémipari összeszerelő
2024. 11. 23
-
Hegesztő_villanyszerelő - Külföld
2024. 11. 23
-
Project koordinátor - Dél-Dunántúl
2024. 11. 23
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Mielőtt nekilátnánk a kávék elkészítésének, ismerkedjünk meg az alapokkal:
Hogyan készül a presszókávé?
Mi az arabica kávé?
A kávétermékek két növény, a Coffea Canephora, és a Coffea Arabica cserjék terméséből készülnek. Az előbbi cserje, a robusta kávé, alacsony tengerszint feletti magasságon terem, ellenálló a hőmérséklettel, szárazsággal és kártevőkkel szemben, viszont termése kevesebb aromaanyagot és több koffeint tartalmaz. Az arabica kávé érzékenyebb a természeti hatásokra, tengerszint felett 900-2000 méteren terem, termesztése munkaigényesebb, ellenben jóval több aromaanyagot és kb. feleannyi koffeint tartalmaz.
Miért jobb az arabica kávé?
Az arabica fajtákból készített kávéital ízesebb, erősebb aromájú ital, ugyanakkor koffeintartalma jóval alacsonyabb, csak 40-70%-a a főként gyengébb minőségű robusta fajtákat tartalmazó keverékekének. Így az arabica kávé magasabb élvezeti értékű és egészségesebb.
Illy Freddo Mojito
Hozzávalók: 25 ml espresso, 15 ml természetes ásványvíz, darabos jég, 1 teáskanál fehér nádcukor, 5-6 mentalevél
Felszerelés: mozsártörő, szívószál
Elkészítés: Tegyük a mentaleveleket és a cukrot a pohárba, és finoman törjük össze a mozsártörővel, 5-6 keverő mozdulattal. Adjuk hozzá a vizet anélkül, hogy a cukor felolvadna. Töltsük meg a poharat tört jéggel és keverés nélkül öntsük bele a kávét. Díszítsük két (lehetőleg fekete) szívószállal és egy-két mentalevéllel.
Alkoholos változat: a fentiek szerint előkészíteni és hozzáadni 30 ml fehér vodkát a kávé előtt.
Illy Freddo Crustas, vaníliaízesítésű
Felszerelés: 150 ml-es illy Freddo pohár, keverőpohár, szűrő, keverőkanál, kistányér a crustázáshoz. A cappuccino verzióhoz blender is szükséges.
Megjegyzés: a poharakat le kell hűteni. A crustázáshoz be kell nedvesíteni és finoman belemártani a pohár szélét vaníliás cukorba.
Hozzávalók:
A hideg espressohoz: 50 ml dupla espresso, 10 ml folyékony cukor, 20 ml szénsavmentes ásványvíz, 4 jégkocka
Elkészítés:
Hideg espresso: készítsük el a dupla espressot. Tegyük a jeget a keverőpohárba, öntsük rá a vizet, cukrot, és végül a kávét. Gyorsan mixeljük és öntsük bele a pohárba, kivéve a jégdarabokat.
A hideg cappuccinohoz: készítsünk egy espressot. Tegyük a jeget a keverőpohárba, öntsük bele a cukrot, tejet és végül a kávét. Gyorsan mixeljük össze és öntsük a poharakba, kivéve a jégdarabokat. Végül adjuk hozzá a tejhabot, amit már előzőleg elkészítettünk.