Ajándéktipp: készítsünk pikáns nyalánkságot Karácsonyra! chutney recept

5
Ajándéktipp: készítsünk pikáns nyalánkságot Karácsonyra! chutney recept
Az ázsiai konyhákban a chutney pont olyan alapvető élelmiszer, mint mondjuk nálunk a ketchup, vagy a leveskocka. Bár hasonlít a lekvárhoz, az édeskés íz mellett kötelezően mindig sós, egyben savanyú és kissé csípős is. Pikantériáját a legkülönbözőbb gyümölcsök, zöldségek és fűszerek merészen összeeresztett kombinációja adja. 

 

aszalt szilva, mazsola, chutney
aszalt szilvás - mazsolás chutney

Szeretem a lekvárt, de a lekvárfőzéstől néha falra tudnék mászni. Ám chutney-t kotyvasztani szórakoztató, így mindig örömmel - és kíváncsian! - látok hozzá a szósz elkészítéséhez. Ráadásul annyi, de annyi féle recepteje létezik, hogy sem az ízére, sem a főzésére nem tudok ráunni. A chutney egyébként inidai eredetű szó, a jelentése : "nyalni". Leginkább mind a tíz ujjunkat utána...

És ami a legjobb benne, hogy bármikor, akár december kellős közepén is hozzáláthatunk elkészítéséhez, így saját kézzel gyártott karácsonyi ajándékként is a fa alá kerülhet!

Készítsünk karácsonyra pikáns nyalánkságot!

Az ázsiai konyhákban a chutney pont olyan alapvető élelmiszer, mint mondjuk nálunk a ketchup, vagy a leveskocka. Bár hasonlít a lekvárhoz, az édeskés íz mellett kötelezően sós, egyben savanyú és kissé csípős is. Pikantériáját a lgkülönbözőbb gyümölcsök, zöldségek és fűszerek merészen összeeresztett kombinációja adja.

Mint ahogyan lekvárt, chutney-t is mindenféle gyümölcsből készíthetünk. A legalkalmasabb, és leggyakoribb alapanyagok azonban mégis az alma, a birsalma, a barack, a nektarin és a szilva, a datolya, az áfonya, a banán, a narancs és az ananász. De létezik fűszeres kókuszchutney, céklachutney és kapros-uborkás chutney is!

A chutney

zöld, mangó, koriander, chutney
zöld mangós - korianderes chutney

Eredetileg mangóból és más trópusi növényekből készül, hagymával és mazsolával, de a helybéli alapanyagokból is igazi egzotikus ételkülönlegességeket készíthetünk, melyek a megszokott magyaros ízek tökéletes kiegészítő lehetnek.

Érdemes kísérletezni, a vadhúsok mellé áfonyaszósz helyett, torma, mustár, vagy ketchup helyett kínáljunk chutney-t! Kísérhetnek hideg és forrón gőzölgő főtt fogásokat is, de kiválthatják a salátát is ugyanúgy, mint  bármilyen savanyúságot.

A chutney legelapvetőbb ízesítői a cukor és az ecet. A készítéshez válasszunk kristály- vagy barnacukrot, a gyümölcs aromájához illő, jó minőségű ecetet, ecetkülönlegességet (például a bazsalikomos málnaecetet), és jellegzetes ízű fűszereket.

A szósz elkészítéséhez leggyakrabban használt fűszerek a fokhagyma, a cayenne bors, a szerecsendió, a szegfűszeg és a curry, a kapor,a  gyömbér, koriander, a kardamom, a tárkony és a kakukkfű, a mustármag, a fahéj, a rozmaring és a zsálya.

A kész chutney-t kis mennyiségben, mintegy ízesítőként használjuk, mert nagyon tömény. Jól zárható befőttes üvegben, hűtőszekrényben egészen sokáig eláll.

A fűszeres sárgarépa chutney receptje

  • 1/2 kg sárgarépa
  • 1,5 dkg finomra őrölt cayenne bors
  • 3 dkg frissen lereszelt gyömbér
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 8 szem mandula, héj nélkül felaprítva és kissé megpirítva
  • 6 dkg mazsola
  • 4 teéskanál tengeri só
  • 36 dkg barnacukor
  • 3/4 teáskanál őrölt kardamom
  • 1 1/2 bögre különleges ecet
  • 1 bögre víz

chutney_recept_karacsonyra

A lereszelt sárgarépát, az átpasszírozott fokhagymát és a felaprított gyömbért szelíd lángon puhára főzöm, alaposan összekeverem, hozzáadom az ecetet, a cukrot és a sót, a megmosott mazsolát, a mandulát és az őrölt kardamomot, és összeforralom. Azután lehűtöm, üvegbe töltöm, és hagyom két napot állni, hogy összeérjenek az ízek.

Még több recept ötlet karácsonyra:

értékelés