-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Kőműves
-
Óvodapedagógus
-
karbantartó
-
Asszisztens
-
Értékesítő
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
aszalt szilvás - mazsolás chutney |
Szeretem a lekvárt, de a lekvárfőzéstől néha falra tudnék mászni. Ám chutney-t kotyvasztani szórakoztató, így mindig örömmel - és kíváncsian! - látok hozzá a szósz elkészítéséhez. Ráadásul annyi, de annyi féle recepteje létezik, hogy sem az ízére, sem a főzésére nem tudok ráunni. A chutney egyébként inidai eredetű szó, a jelentése : "nyalni". Leginkább mind a tíz ujjunkat utána...
És ami a legjobb benne, hogy bármikor, akár december kellős közepén is hozzáláthatunk elkészítéséhez, így saját kézzel gyártott karácsonyi ajándékként is a fa alá kerülhet!
Készítsünk karácsonyra pikáns nyalánkságot!
Az ázsiai konyhákban a chutney pont olyan alapvető élelmiszer, mint mondjuk nálunk a ketchup, vagy a leveskocka. Bár hasonlít a lekvárhoz, az édeskés íz mellett kötelezően sós, egyben savanyú és kissé csípős is. Pikantériáját a lgkülönbözőbb gyümölcsök, zöldségek és fűszerek merészen összeeresztett kombinációja adja.
Mint ahogyan lekvárt, chutney-t is mindenféle gyümölcsből készíthetünk. A legalkalmasabb, és leggyakoribb alapanyagok azonban mégis az alma, a birsalma, a barack, a nektarin és a szilva, a datolya, az áfonya, a banán, a narancs és az ananász. De létezik fűszeres kókuszchutney, céklachutney és kapros-uborkás chutney is!
A chutney
zöld mangós - korianderes chutney |
Eredetileg mangóból és más trópusi növényekből készül, hagymával és mazsolával, de a helybéli alapanyagokból is igazi egzotikus ételkülönlegességeket készíthetünk, melyek a megszokott magyaros ízek tökéletes kiegészítő lehetnek.
Érdemes kísérletezni, a vadhúsok mellé áfonyaszósz helyett, torma, mustár, vagy ketchup helyett kínáljunk chutney-t! Kísérhetnek hideg és forrón gőzölgő főtt fogásokat is, de kiválthatják a salátát is ugyanúgy, mint bármilyen savanyúságot.
A chutney legelapvetőbb ízesítői a cukor és az ecet. A készítéshez válasszunk kristály- vagy barnacukrot, a gyümölcs aromájához illő, jó minőségű ecetet, ecetkülönlegességet (például a bazsalikomos málnaecetet), és jellegzetes ízű fűszereket.
A szósz elkészítéséhez leggyakrabban használt fűszerek a fokhagyma, a cayenne bors, a szerecsendió, a szegfűszeg és a curry, a kapor,a gyömbér, koriander, a kardamom, a tárkony és a kakukkfű, a mustármag, a fahéj, a rozmaring és a zsálya.
A kész chutney-t kis mennyiségben, mintegy ízesítőként használjuk, mert nagyon tömény. Jól zárható befőttes üvegben, hűtőszekrényben egészen sokáig eláll.
A fűszeres sárgarépa chutney receptje
- 1/2 kg sárgarépa
- 1,5 dkg finomra őrölt cayenne bors
- 3 dkg frissen lereszelt gyömbér
- 2 nagyobb gerezd fokhagyma
- 8 szem mandula, héj nélkül felaprítva és kissé megpirítva
- 6 dkg mazsola
- 4 teéskanál tengeri só
- 36 dkg barnacukor
- 3/4 teáskanál őrölt kardamom
- 1 1/2 bögre különleges ecet
- 1 bögre víz
A lereszelt sárgarépát, az átpasszírozott fokhagymát és a felaprított gyömbért szelíd lángon puhára főzöm, alaposan összekeverem, hozzáadom az ecetet, a cukrot és a sót, a megmosott mazsolát, a mandulát és az őrölt kardamomot, és összeforralom. Azután lehűtöm, üvegbe töltöm, és hagyom két napot állni, hogy összeérjenek az ízek.