-
Óvodapedagógus
-
karbantartó
-
Értékesítő
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Kőműves
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
takarító
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Takarító - Dunakeszi
2024. 11. 22
-
Intézeti titkár
2024. 11. 22
-
Senior Business Analyst - Budapest, XIII. kerület
2024. 11. 23
-
Junior épületgépész mérnök
2024. 11. 22
-
Könyvelő
2024. 11. 22
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A karácsonyi menü összeállítása és lefőzése nem kis feladat egy gyakorlott háziasszony vagy főzőember számára sem. Most egy olyan könnyen elkészíthető menüt hoztunk, amit kifejezetten a konyhában kevésbé rutinosan mozgóknak ajánlunk.
Karácsonyi menü összeállítása
A karácsonyi menü összeállítása még egy rutinos főzőnek is fejtörést okozhat, mert általában tízből kilenc ember szenteste szeretné elkápráztatni a főzőtudásával a családot. Ha az ételek nem passzolnak egymáshoz - például túl nehezek -akkor könnyen lehet, hogy a nagy beszélgetések helyett egymás mellett pihengetünk a kanapén.
A másik gyakori hiba az, amikor valaki túlvállalja magát. Ilyenkor sokkal nagyobb az esélye a hibának, ami aztán könnyen feszültséghez vezethet. És akkor minden lesz csak békés nem a karácsony.
Karácsonyi menü 2022
Ha nem ragaszkodunk a halászléhoz, akkor tökéletes nyitány lehet bármilyen zöldségleves. Például a zalai vargányaleves. Remekül passzol hozzá a karácsonyi csirkecomb, amely alá bedobhatunk néhány szem krumplit és akkor már a körettel sem kell foglalkoznunk. Végül egy egyszerű panna cotta felteszi az i-re pontot. Mutatjuk a recepteket.
Zalai vargányaleves
A zalai vargányaleves annyira finom, hogy bármelyik karácsonyi asztalon megállja a helyét.
Hozzávalók:
- 30 dkg vargánya
- 2 nagyobb krumpli
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3-4 evőkanál olaj
- 1 mokkáskanál pirospaprika
- ízlés szerint só és bors
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 dl tejföl és 1 csapott evőkanál liszt a habaráshoz
A vargányát a vöröshagymával együtt az olajon lepirítjuk. Közben sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a petrezselymet és a pirospaprikát is. Pár perc múlva felöntjük vízzel és beledobjuk a krumplidarabokat. Nagyjából 20 percig főzzük. Végül egy külön kis pohárban csomómentesre keverjük egy kanál főzőlével a lisztet a tejföllel. Egyet forr és már tálalhatjuk is.
Karácsonyi sült csirkecomb birssel és fokhagymával
Kivül ropogós, belül omlós csirke, amit a birs és a fokhagyma tesz ünnepivé.
Hozzávalók négy főre:
- 4 csirkecomb (alsó-felső egyben)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1-2 szem birs
- 6 szem burgonya
- ízlés szerint só, bors
- ízlés piros paprika
- pici víz a csirkecomb alá
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra légkeveréses fokozatra. A csirkecombokat megmossuk, megtörölgetjük. Sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk őket, majd beletesszük a combokat a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Melléteszük a fokhagymagerezdeket. A feldarabolt birset, valamit a burgonya cikkeket. Öntünk a tepsi aljába nagyjából két deci vizet és betesszük a sütőbe. 30 percig 200 fokon, utána még egy órát 160 fokon sütjük. Végül megszórhatjuk egy kis petrezselyemzölddel.
Kókuszos panna cotta
A panna cottát a legegyszerűbb előző nap elkészíteni, mert akkor szentestére biztosan megköt.
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 6 deci kókusztej (a sűrűbb konzerves változat)
- 3 darab lapzselatin vagy egy tasak expressz zselatin
- egy evőkanál cukor bármilyen édesítőszer (például xilit, eritrit stb.)egy rúd vanília kikapart magja
- egy maréknyi bármilyen gyümölcs (isteni banánnal, naranccsal, eperrel, áfonyával, ribizlivel stb.)
Egy fazékban lassú tűzön csomómentesre keverjük a kókusztejben az előre hideg vízben áztatott lapzselatint. Fontos, hogy nem szabad forralni, különben nem fog megkocsonyásodni. Használhatunk expressz zselatint (más néven zselatin fixet is), aminek az a legnagyobb előnye, hogy az egészet bele lehet a krémbe keverni.
Éles késsel belekotorjuk a vaníliamagokat és beleszórunk egy evőkanálnyi bármilyen édesítőt. Például nyírfacukrot, eritritet. Ezután az egészet alaposan összekeverjük és kis poharakba, csatos üvegbe, tálkákba öntjük. A pulton hagyjuk kihűlni, majd utána legalább négy órán keresztül a hűtőben pihentetjük.
Tálalhatjuk a poharakban vagy tányéron is.