-
Kőműves
-
Területi értékesítési munkatárs - Győr
-
Irodai ügyintéző/adminisztrátor
-
karbantartó
-
Autófényező
-
takarító
-
Értékesítési vezető - Budapest
-
Szerelők
2025. 01. 20
-
Promóter - Értékesítő (Tv, Szórakoztató Elektronika) | Miskolc
2025. 01. 28
-
Műszaki- és karbantartási koordinátor
2025. 01. 28
-
Pénzügyi Gyakornoki diákmunka - Br. 2005 Ft / óra
2025. 01. 29
-
TERÜLETI ÉRTÉKESÍTÉSI VEZETŐ
2025. 01. 29
-
Digitális eszközfejlesztési gyakornok
2025. 01. 29
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A háziasszonyok a birsalmasajtot októberben-novemberben főzték.Hoztunk egy nagyon könnyű receptet, amit bárki elkészíthet.
Birsalma: mire jó?
A birsalma gazdag A-, B1-, B2-, C-, E- és P-vitaminban, valamint ásványi anyagokban. Almasavat és csersavat is tartalmaz. A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektin tartalma. A pektin az emberi szervezet számára igen fontos, értékes rost. Szintén egyedülálló a P-vitamin (citrintartartom) tartalma, ami esetenként megelőzi, vagy segíti a skorbut, illetve a vérzékenység gyógyulását és a koleszterinszintet is szabályozza. A háziasszonyok a birsalmasajtot októberben-novemberben főzték. A birsből lekvárt is lehet főzni, de levesnek és mártásnak is nagyon finom.
Birsalmasajt recept lépésről-lépésre a Dunántúlról
1. A megmosott, a magháztól és a hibás részektől megtisztított birsalmát héjastól bő vízben meg kell főzni, majd főzővíz nélkül átturmixolni.
2. Ezután folytonos keverés közben - ha van rá mód mustban, ha nincs magában - sűrűsödésig kell főzni.
3. Ha már kellően sűrű, pépes, be lehet fűszerezni. Cukrot,
(a gyümölccsel egyenlő mennyiségű cukrot ajánlanak, de ha savanykásan kedvelik, akkor kevesebbet is elég) fahéjat, citrom és narancshéjat, szegfűszeget lehet ízlés szerint bele keverni, és ezzel együtt még 15 percig főzni. A kész masszához gyakran adnak apróra vágott dióbelet, vagy mogyorót, ízlés szerint.
4. Ezután tűzálló tálba, edénybe kell önteni és meleg sütőben szárítani. A cukorral megfőzött birs lehűléskor könnyen kocsonyásodik.
5. A megszilárdult gyümölcssajtot ezután ki kell borítani és a másik oldalát is megszárítani. Erre kiválóan alkalmas egy kilyukaszgatott süteményes papírdoboz, ami jól szellőzik. A szárítás lassú folyamat, néhány napig is eltarthat.
Tipp: Áttetszőbb és fényesebb lesz a sajt, ha az áttört birspéphez cukorszirupot adunk és úgy forraljuk még legalább 15 percig. (A cukorszirup a gyümölcspéppel egyenlő mennyiségű cukorból és kilogrammonként 2 dl vízből készül.) Citromlé hozzáadásával pedig világos sárgás-rózsaszínes sajtot kapunk.
Birsalmaszósz készítésekor a fanyar, savanyú ízt a hozzá adott méz kiválóan kiegyenlíti.
Olvastad már az egyszerű birsalma lekvár receptet?>>