-
Kőműves
-
takarító
-
Asszisztens
-
Értékesítő
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Óvodapedagógus
-
karbantartó
-
Horgos Rakodó Teherautó-sofőr (CE)
2024. 11. 21
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Komissiózó / Rendelés ellenőr
2024. 11. 21
-
Teherautó sofőr (CE) Frigo disztribúció
2024. 11. 21
-
Tolóoszlopostargonca-vezető
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A házi készítésű karamell receptje
Hozzávalók:
- 2 csésze magas zsírtartalmú tejszín
- 1/2 csésze sűrített tej
- 2 csésze könnyű kukorica szirup
- 1/2 csésze víz
- 2 csésze kristálycukor
- 1 csomag (vagy 110 gramm) darabokra vágott, puha vaj
Helyezzünk egy kisebb méretű lábast alacsony fokú tűzhelyre, és tegyük bele a magas zsírtartalmú tejszínt és a sűrített tejet. Ezeket csak felmelegítjük, nem pedig forrósítjuk, nehogy később, amikor összekeverjük a forró karamell megszilárduljon.
Keverjük össze a hozzávalókat
Egy másik nagyobb lábasba tegyük bele a vizet, a kukorica szirupot és a cukrot, majd közepes hőfokon melegítsük fel. Addig kavarjuk, amíg a cukor meg nem olvad. Ezután helyezzünk bele egy háztartási hőmérőt és hűtsük le közepes hőmérsékletűre. Aztán töröljük le az oldalát, hogy a keverék ne legyen szemcsés.
A keveréket forrásig melegítjük, és hagyjuk, amíg eléri a 120 Celsius fokot. Most tegyük hozzá a puha vajdarabokat, és a meleg tejszín keveréket. Megfigyelhetjük, hogy a hőmérséklet lényegesen csökkenni fog.
Folytassuk a karamell főzését, folyamatosan kavargassuk, nehogy odaégjen az aljára. Addig főzzük, amíg eléri a 118 Celsius fokot, és a karamell gyönyörű sötét aranybarna színű lesz.
A karamell megszilárdul
Amint elérte a 118 Celsius fokot vegyük le a karamellt a tűzről, és azonnal öntsük bele egy kifóliázott és olajozott tepsibe. Hagyjuk, hogy az édesség teljesen megszilárduljon.
Szeleteljük fel a karamellt
Amikor a karamell már megszilárdult, és lehet vágni, vegyük ki a serpenyőből, fordítsuk fejjel lefelé, és tegyük rá egy vágódeszkára. Vegyük le a fóliát az aljáról. Egy nagy kést olajozzunk meg, és szeleteljük fel a karamellt 2-3 cm-es csíkokra. Ha a kés ragadni kezd, töröljük le, és olajozzuk meg ahányszor csak szükséges.
Csomagoljuk be a karamellt
A karamelleknek gyönyörű lágyaknak és rugalmasoknak kell lenniük. A lágy szerkezetének köszönhetően idővel kinyúlik és elveszti alakját, ezért a szeletelés után jól be kell csomagolni.
Én általában zsírpapírba szoktam csomagolni a karamellt és egyszerűen csak megcsavarom a végeit. Akár alumínium fóliát is használhatunk vagy belemárthatjuk csokoládéba is.
Ezek a karamellek nagyszerűen olvadnak a szájban, finom krémes és vajas ízűek, és szoba hőmérsékleten akár hetekig is elállnak, tehát újra és újra kiélvezhetjük az ízüket.