
A körte különleges zamatú, ásványi anyagokban gazdag gyümölcs. Az első nemesített köte fajtákat a görögök kísérletezték kb. háromezer évvel ezelőtt. A középkorban a körtéket mindig megfőzték, mert a nyers körtét rossznak, sőt mérgezőnek tartották. Ám a Napkirály, XIV. Lajos korában a gyümölcs már uralkodói ínyencségnek számított. Ahogy mai is rengeteg finomság, étel, ital készíthető belőle. Lássunk egyet!
A gyors körtés finomságreceptje
Hozzávalók:
- 5 db körte
- 1 bögre liszt
- 1 bögre cukor
- fél bögre olaj
- 1 dl tej
- fél csomag sütőpor
- mazsola
- dió
- mandula
- 3 db tojás
A körtés finomság elkészítése
A tojást a liszttel, cukorral, sütőporral, tejjel, összedolgozzuk. Belekeverjük az ízlés szerinti mennyiségű diót, mandulát.
Egy tepsit kivajazunk, a meghámozott körtéket vékony szeletekre vágjuk, és kibéleljük velük a tepsit. A tésztát habosra kikeverjük, majd a körtékre öntjük. A tetejére tehetünk körte szeleteket díszítésnek, amit fahéjas cukorral megszórunk. 180 C-on 20-25 percig sütjük.
Még néhány nyár végi recept: