
A jó idő meghozza a kerti összejöveteleket is. A sülhúsok és a saláták mellett pedig kiváló és különleges desszert lehet a kürtöskalács. És bár ránézésre bonyolultnak tűnik az elkészítése, most megmutatjuk, hogy nem az. Még speciális kürtöskalács rúd sem kell hozzá. Csak bátran! A vendégek el lesznek bűvölve!
A kürtőskalács elkészítése:
Az élesztőt 2 dl tejben 3 kockacukorral felfuttatjuk. A liszttel a meglangyosított tejjel és a cukorral összekeverve 1/4 órát dagasztjuk (gyúrjuk), majd 3/4 órát meleg helyre téve kelesztjük. Ezután kisujjnyi vékony, gömbölyű rudakat sodrunk, olyan hosszút, hogy a rudacskákat sűrűn be lehessen egy szállal tekerni. Úgy tekerjük, hogy a végek alul maradjanak a tepsiben. ( vagyis a talpán állítva tesszük a kis hengereket a tepsibe). A rudacskákat olvasztott vajjal vékonyan megkenjük. A feltekert tésztát megkenjük tojásfehérjével a felső részén is. Darabos cukros dióba mártva rakjuk a tepsibe, kb 3 cm távolságra egymástól. A rudacskák magassága kb 10 cm, átmérője pedig kb 6 cm. Egy 24 cm széles, 40 cm hosszúságú tepsibe például két sorban rakva 16 rúd fér el.
Ezután a sütőben aranyszínűre megsütjük. Nagyon finom és különleges édesség. Aki szereti, mazsolát is tehet a tésztájába, úgy még ízletesebb.