-
karbantartó
-
Értékesítő
-
Kőműves
-
takarító
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Óvodapedagógus
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Takarító - Dunakeszi
2024. 11. 22
-
Intézeti titkár
2024. 11. 22
-
Junior épületgépész mérnök
2024. 11. 22
-
Könyvelő
2024. 11. 22
-
Takarító
2024. 11. 22
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A szilveszteri menü elhagyhatatlan eleme a lencse, ami az új évben sok szerencsét, sok boldogságot, vagy gazdagságot hoz.
A lencse a közel-keletről származik, manapság legnagyobb mennyiségben Ázsiában és a Földközi-tenger partjainál termesztik.
Mi van a lencsében?
A lencse, a borsó és a bab rokona, étrendi hatása jobb, mint divatosabb testvéreié: könnyebben emészthető, nagy mennyiségű szabad aminosavat (lizint) tartalmaz, a zöldségekhez képest magas az energiatartalma (1436 kJ, 342 Kcal/100 g), jelentős mennyiségű szénhidrátot (53 g/100 g) és vitaminokat nyerhetünk fogyasztásával. Értékes folsavforrásunk lehetne, ha nem csak szilveszter napján fogyasztanánk, ugyanis 1 csésze lencse a napi folsavszükségletünk 90%-át fedezi.
A lencsenövény kb. 40 cm magas, akár gyomnak is nézhetnénk bükkönyhöz hasonló levelei és apró fehér virágai miatt. Melegigényes, homokos talajt előnyben részesítő, jó tűrőképességű növény; április elején magról vetve házikertben is könnyen termeszthető.
Száraz magja nem csak az általunk ismert barna színű, hanem sárga, narancs, zöld vagy épp feketés is lehet. A khaki színű Európában használatos; míg az apró szemű narancs- és vörös színű lencse a közel-keleti és az indiai ételek alkotóeleme. Ez utóbbi gyorsabban megfő (a háromnegyed órás barna lencsével szemben 20 perc főzés elegendő), ezért könnyebb vele dolgozni, kiváló leves- és püréalap.
Bár hazánkban a lencse többnyire főzelékként, illetve levesként ismert, egyaránt fogyasztható nyersen salátaként, párolva köretként, főzelék formájában és megfőzve különféle fogásokban. A búzához hasonlóan ki is csíráztathatjuk. A lencsecsírát nemcsak salátákhoz, párolt zöldségekhez ajánlott, hanem vagdaltakhoz, töltött, rakott ételek ízesítőjeként is.
Különleges lencsefajták
A francia zöld lencse (puy) neve ellenére inkább szürkés árnyalatú, íze enyhén borsos. Aromás íze miatt kiváló hideg salátákba és levesbe.
A fekete lencsét (beluga) gyakran a lencsék kaviárjaként emlegetik, amelyet apró és fénylő héjának köszönhet.
A legkisebb méretű lencse, ezért nagyon gyorsan megfő, köretként fogyasszuk halak és szárnyasok mellé.
A sárga lencse (toor dal, tovar dal) ugyancsak az Indiai konyha zöldsége, leginkább őrölve vagy köretként fogyasztják. Enyhén édeskés, dió ízű. Főzés előtt néhány órára érdemes beáztatni, és leöblíteni gyakran olajos külsejét.
A lencsét sok országban (pl. Anglia, India) megőrlik és lisztet készítenek belőle. Lepényszerű, sült burgonyára emlékeztető köretként vagy előételként találkozhatunk vele indiai éttermekben, ahol különböző édes mártásokból tunkolhatunk vele.
Lencse receptek szilveszterre
Fasírt vörös lencséből
Hozzávalók:
- 1 csésze vörös lencse
- 2 csésze víz
- 1 leveskocka
- 1 tk. curry-paszta* (Thai fűszer, néhány fűszeresnél kapható)
- 2 tk. petrezselyem
- 2 tk. teljes kiőrlésű liszt
- 1 tk. repce (vagy olíva) olaj
Mossuk meg a lencsét, majd tegyük fel főni a leveskockás vízben. 15 perc forrás után (vagy ha a vizet elfőtte) vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a curry pasztát és a friss petrezselymet. Ezután pihentessük a keveréket (úgy a legjobb, ha egy estét állni hagyjuk). Gyurmázzunk belőle 8 db pogácsát és hempergessük meg a lisztben, majd oldalanként 4-5 perc alatt süssük aranybarnára.
Arab lencsés pogácsa
Hozzávalók:
- 2 csésze vörös lencse
- 1 csésze bulgur
- 1 citrom leve
- 1 hagyma
- Friss petrezselyem felaprítva
- Friss menta felaprítva
- Sűrített paradicsom
- 1 tk. olívaolaj
- 1 tk. só
- 1,5 tk. frissen őrölt feketebors
- 4 csésze víz
Főzzük meg a lencsét. 20 perc főzés után húzzuk le a tűzről, de ne öntsük le róla a vizet. Adjuk hozzá a bulgurt és keverjük össze. Fedjük le és hagyjuk kihűlni. Ezalatt a bulgur magába szívja a maradék vizet. Aprítsuk fel a hagymát, mentát és a petrezselymet. Pároljuk meg a hagymát az olívaolajon, adjuk hozzá a paradicsomot, főzzük két percig, majd vegyük le a tűzről. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a mentát és a petrezselymet végül a citrom levét. Keverjük el a lencse-mixet, majd ha kihűlt, formázzunk belőle pogácsákat és tegyük a hűtőbe. Hidegen salátával, vagy 30 perc sütés után melegen is tálalhatjuk.
*(A curry paszta összetevői: curry-por, chili paprika, fokhagyma, citromfű, kurkuma, garnélarák - én ez utóbbit kihagynám)
Újévi lencseleves
- 25 dkg lencse
- 2db sárgarépa
- 1db petrezselyemgyökér
- 0.25db zeller
- 1db vöröshagyma
- 10dkg füstölt kolbász
- 4db debreceni
- 1ek olaj
- 1ek liszt
- 1tk pirospaprika
- 2l víz
- só
A lencseleves elkészítéséhez a lencsét átválogatjuk, majd felöntjük hideg vízzel, és kb. 1 órát állni hagyjuk. Ezután leszűrjük és lecsepegtetjük. A zöldségeket megpucoljuk, majd ízlés szerint feldaraboljuk. A füstölt kolbászt és a debrecenit, félbevágjuk, majd felszeleteljük. A vöröshagymát megpucoljuk, majd felvágjuk apróra. Az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a vöröshagymát, és üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt füstölt kolbászt és pár percig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket és pár percig pároljuk. Megszórjuk a liszttel és a pirospaprikával, alaposan összekeverjük, majd felöntjük a vízzel, sózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, és félpuhára főzzük a zöldségeket. Amikor a zöldségek már félpuhára főttek, hozzáadjuk a lencsét, a mustárt, és a feldarabolt debrecenit, majd készre főzzük a levest.
Lentejas( két napi adag egy négy fős családnak)
- fél kiló lencse
- fél szál chorizo
- 15 dkg császárszalonna
- 1,5 deci paradicsompüré
- egy fej vöröshagyma
- három gerezd fokhagyma
- két nagyobb szál répa
- két teáskanál őrölt kömény
- egy teáskanál csípős piros paprika
- egy-két szál chilipaprika
- kb. két liter víz
- egy felespohárnyi olívaolaj
Beáztatjuk előző este vagy reggel a lencsét, hogy gyorsabban puhuljon. (Ha elfelejtjük, az sem tragédia.) Az olívaolajon megfuttatjuk a felkockázott szalonnát és a chorizót. Rászórjuk a zúzott fokhagymát, és az apróra vágott hagymát. Kicsit összepirítjuk, majd belekarikázzuk a répát és beletesszük a lencsét. Felöntjük annyi vízzel, amennyi az egészet ellepi. Hagyjuk körülbelül tíz percet rotyogni, majd belecsurgatjuk a paradicsomot, aztán beleszórjuk az őrölt köményt és a piros paprikát. Addig főzzük, amíg a lencse meg nem puhul, és el nem fől a leve. Ha beáztattuk a lencsét, akkor ez kábé húsz perc. Ha nem, akkor negyven. A végén megszórjuk a finomra vágott chilipaprikával. Már ha valakinek nem elég csípős. Szerintem alapjáraton is elég tüzes, a férjem csak szerint chilipaprikával tökéletes.
Só szerintem a chorizó és a szalonna miatt nem kell pluszban bele. De hát van, aki sósan szereti.
Gyömbéres lencsesaláta (4 főre)
- fél kiló lencse
- fél üveg szushi gyömbér vagy egy 5-6 centis darab gyömbérgumó reszelve
- 300 gramm rizstészta
- egy közepes lilahagyma
- egy nagyobb kaliforniai paprika
- 7-8 szem koktélparadicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- egy evőkanál eritrit
- 6-7 levél babérlevél
- egy kávéskanál római kömény
- egy kávéskanál cayenne bors
- fél deci szójaszósz (elhagyható- ha nincsen épp otthon)
- fél deci almalé
- fél citrom leve
- ízlés szerint só
- a sütéshez kókuszzsír ( vagy olívaolaj)
A lencsét legalább három órán keresztül hideg vízben áztatjuk. Ha beszívja az össze vizet, nyugodtan pótoljuk, annál könnyebben megpuhul. Ha nincsen ennyi időnk, akkor sem gond, legfeljebb tovább főzzük. A lencsét hideg vízben a babérlevéllel és a római köménnyel feltesszük főzni. Közben egy wokban kókuszzsíron megfuttatjuk az apróra vágott lilahagymát, a vékony paprika szeleteket, a gyömbért és a negyedelt paradicsomot. Pár perc főzés után hozzáöntjük az almalevet, belefacsarjuk a citromot, majd beletesszük az összezúzott fokhagymagerezdeket. Kicsit az egészet rotyogtatjuk, aztán belelöttyintjük a szójaszószt, megszórjuk egy kis eritrittel, nyírfacukorral vagy bármilyen édesítőszerrel, sóval és a cayenne borssal.
Mikor a zöldségek kellően puhák, akkor beleszórjuk a rizstésztát, ami kábé három perc alatt megpuhul. Elvileg ennél a pontnál már puha a lencse, ha eleget ázott a hideg vízben. Egy levesszűrővel áttranszportáljuk az egészet a wokba. Alaposan összekeverjük és már ehetjük is. Lehet hozzá fasírtgolyót ,kolbászkát, vagy virslit sütni, hogy maradjunk a szilveszternél, de önmagában is megállja a helyét.
Epilógus:
Ha már az étkezéshez köthető újévi babonák szóba jöttek, nem árt tudni:
- A tyúk kikaparja a szerencsét.
- A disznó a házba túrja a szerencsét. Ilyenkor a régiek természetesen nem rántott húst sütöttek, hanem malacpecsenyét vagy a szerencsét hozó fület, farkat, körmöt és csülköt.
- A halat a farkától kezdve kell enni, mert ellenkező esetben elúszik a szerencse. A pikkelyei viszont pénzt hoznak a házhoz.
- A rétes nyújtja a szerencsét.