-
Kőműves
-
Értékesítő
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
takarító
-
Óvodapedagógus
-
Asszisztens
-
karbantartó
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Eladó - Webshop Eladó / Ügyfélszolgálatos
2024. 11. 20
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A levendulás créme brulée elkészítése
Hozzávalók
- 4 csésze tejszín
- 1 evőkanál szárított levendulavirág
- 8 tojássárgája
- ¾ csésze kristálycukor
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Vajazzuk meg (170 g) a tejsodó csészéket és tegyük egy tepsibe. Amennyiben a tejsodót fém tepsiben sütjük, tegyünk az aljára egy réteg újságpapírt, hogy egyenletesen süljön az alja. Tegyük a csészéket egy alacsony tepsibe.
Tegyük a tejszínt és a levendulát egy nagy, nyeles serpenyőbe, majd lassú tűzön pároljuk. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk, hogy a levendula íze összekeveredjen a tejszínével (kb. 5 percig). Azután szűrjük át a tejszínt egy finom lyukú szűrőn, hogy a levendulát kiszűrjük belőle.
Egy nagy tálban, keverjük össze a tojás sárgákat és a ½ csésze cukrot, amíg világos színű és krémes nem lesz. Lassan adjuk hozzá a megszűrt tejszínt a tojáskeverékhez, és keverjük jól össze. Ezután a tejsodó keveréket öntsük bele a csészékbe.
A vízfürdőhöz szükséges vizet forraljuk fel a tűzhelyen, majd óvatosan öntsük a tepsibe úgy, hogy a benne levő csészék feléig érjen a víz.
Figyelem: A tejsodó készítését a legtöbb ember ott rontja el, hogy nem tesz elég vizet bele. A víznek el kellene érnie a csészékben lévő sodó szintjét.
Süssük 60 percig, vagy addig, amíg a szélei meg nem vastagszanak, de a közepe még kissé híg. A sütés ideje attól függ, hogy milyen nagy csészéket használunk, de egy fél óra múlva már meg lehet nézni, és ezután már rendszeresen kell ellenőrizni. Amikor a közepe eléggé megsült, kivehetjük a sütőből.
Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a vizes tepsiben, amíg kihűl. Vegyük ki a csészéket a vízből, és tegyük be a hűtőbe legalább 2 órára, de akár 2 napig is lehet.
Tálaláskor szórjuk be őket a megmaradt cukorral. Használjunk lángpisztolyt a cukor olvasztásához. Tartsuk a lángpisztolyt 10-12 cm-re a cukortól, lassú és egyenletes mozgásokkal dolgozzunk. Hagyjuk abba a karamellizálást, mielőtt elérnénk a kívánt állagot, mert a cukor a hő leálltjával egy pár másodperig még olvadni fog.
Ha nincs lángpisztolyunk, tegyük a créme bruléeket 17.5 cm-re a grill alá úgy 4-6 percre, vagy amíg a cukor meg nem barnul a tetejükön. Tálalás előtt még tegyük be a hűtőbe kb. 10 percre.
A csészék méretétől függően 6-8 adag készíthető.
A vízfürdő (Bain-marie)
A forró víztartót tojások és tejsodók főzésére használják. A vízfürdőket általában tojásalapú ételek elkészítésekor veszik igénybe. A tojásban levő fehérje hőérzékeny, és csak melegre van szüksége ahhoz, hogy teljesen megfőjön. A tojás már 62 Celsius fokon elkezd keményedni. Ha lassú, gyenge tűzön főzzük őket, akkor a tojás puha és sima marad.