-
karbantartó
-
takarító
-
Értékesítő
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Óvodapedagógus
-
Asszisztens
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Takarító - Dunakeszi
2024. 11. 22
-
Intézeti titkár
2024. 11. 22
-
Fémipari összeszerelő
2024. 11. 23
-
Hegesztő_villanyszerelő - Külföld
2024. 11. 23
-
Project koordinátor - Dél-Dunántúl
2024. 11. 23
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Rengeteg híres magyar főétellel büszkélkedhetünk, nem is beszélve a levesekről és a főzelékekről, amelyek szintén gasztronómiánk szerves részét képezik. De nem szabad elmennünk a desszertek mellett sem, hiszen számtalan cukrászati remekművel is büszkélkedhetünk.
Vannak olyan magyaros süti receptek, amelyek több mint száz éves múlttal rendelkeznek. Nézzük meg, melyek a kedvenc, klasszikus magyar sütemények, amelyek nagy része világszerte is ismert és sikeres!
Somlói galuska, a magyarok egyik legnagyobb kedvence
A somlói galuska készítése visszanyúlik egészen az 1950-es évekig, ez az a magyar desszert, amely napjainkban szinte minden hazai étterem étlapján szerepel. Piskótatésztából készül, fenséges csokoládéöntettel és finom tejszínhabbal a tetején. Az eredeti recept háromféle piskótatésztát ír elő, egy simát, egy kakaóst és egy dióst.
Sajnos manapság sokféle silány minőségű édességet forgalmaznak a somlói galuska neve alatt, amelyeknek azonban nem mindig van köze az igazihoz. Érdemes otthon is elkészíteni, akkor biztosan a szájunk íze szerint való lesz. De lehetőleg jó nagy adaggal számoljunk, mert az egész család kedvence lesz, és esetleg azzal szembesülhetünk, hogy túl hamar elfogy.
Hamisítatlan krémes
A hazai sütirajongók egyik nagy kedvence a krémes, amit sokféle formában ismerünk és szeretünk. A közös bennük, hogy egész egyszerűen nem lehet őket megunni, elkészítésük viszont nem tartozik a legegyszerűbb kategóriába.
A francia és a bécsi krémes is nagyon híresek és különlegesek, de tájegységenként is változnak a receptek. A krémes bár nem kifejezetten hagyományos magyar recept, de azért vannak a miénknek is olyan sajátosságai, amelyek miatt büszkén vallhatjuk magyarnak.
Zserbó szelet, a tömény diós finomság
A zserbó már annál inkább hazánkhoz kötődik, egészen pontosan Gerbeaud Emil nevéhez, aki svájci származású budapesti cukrász volt. Kevesen tudják, de a macskanyelvet és a konyakos meggyet is ő honosította meg Magyarországon.
A zserbó nagyon népszerű édesség, karácsonykor és húsvétkor szinte minden háztartásban találhatunk belőle egy jó nagy adagot. Az omlós tésztalapok közé baracklekvár és dió kerül, majd a tetejét csokiréteggel vonják be.
A Gundel-palacsinta
Gundel Károly készítette el az első Gundel-palacsintát, aki népszerű vendéglős és gasztronómiai művek írója volt. A palacsintatésztát darált dióval, rummal és mazsolával töltötte meg, amit tojássárgából, tejszínből és kakaóporból készült étcsokoládé-öntettel tálalt. Az eredeti recept titkos, a Gundel Étterem ismeri csupán az összes hozzávalót.
A mákos guba
Végül, de nem utolsósorban meg kell említenünk a mákos gubát, ami eredetileg karácsonyi étel volt. A néphit szerint a sok mákszem szerencsét és sok pénzt hozott az új esztendőben azoknak, akik elfogyasztották.
Ebből a kis rövid ízelítőből is láthatjuk, hogy a süteményeknek, a desszerteknek nagy hagyománya van hazánkban. Az étkezés lényeges részét képezik, főleg ünnepek alkalmával, de a hétköznapokon is.