-
Asszisztens
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Kőműves
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
karbantartó
-
takarító
-
Értékesítő
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Vállalati jogtanácsos
2024. 11. 21
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Ha fogyókúráról esik szó, akkor tömegesen szembesülhetünk fals történetekkel, hamis ígéretekkel és hihetetlennek tűnő történetekkel.
Az egyik ilyen legendagyanús sztori, hogy sok zöldség és gyümölcs, de különösen a zeller negatív kalóriát tartalmaz. Mi a kalória? Kezdjük az elején! A kalória nem fogyókúrás szleng, hanem energiamennyiséget fejezi ki, mégpedig azt a mennyiséget, amely 1 kg víz egy fokkal történő felmelegítéséhez szükséges. Ez a fizikai magyarázata a kalóriának. Amikor ételek kapcsán számolunk kalóriát, akkor azt az energiamennyiséget adjuk meg, amennyit a szervezet kap az adott étel megemésztéséből.
Negatív kalória a szó szoros értelmében tehát nem létezik! Energia mindig képződik táplálkozáskor, bármit fogyasszunk is. A negatív kalória tulajdonképpen egy ötletes kifejezés arra, ami egyébként egy kémiailag és biológiailag is megmagyarázható, létező jelenség!
Vannak kalóriadúsabb zöldségek, gyümölcsök |
Negatív kalória is, meg nem is
A zeller és sok más zöldség-gyümölcs negatív kalória tartalma azt jelenti, hogy elfogyasztásakor a szervezet több energiát éget el, mint amennyit kap az emésztés során. Egy példán bemutatva:
- 30-40 g zellergumó 5-6 kalóriát jelent a szervezet számára. Ugyanennyi zellergumó elfogyasztásakor 150 kalória ég el. Ez azt jelenti, hogy 30 grammnyi zellergumó elfogyasztásával megszabadulunk 145 kalóriányi energiától.
Vannak zsírégetést serkentő zöldségek |
Nehogy túl negatív legyen!
A táplálkozástudomány szerint azonban téves megközelítés, hogy ezeknek a zöldségeknek és gyümölcsöknek a mértéktelen vagy kizárólagos fogyasztása segítene a túlsúlyon. Az egyoldalú táplálkozásnak ugyanis több káros mellékhatása is van, vitaminhiányt és emésztési zavarokat is okozhat. A legokosabb, ha sokfélét eszünk és ebbe bőven keverhetünk negatív kalóriás gyümölcsöket és zöldségeket is.