Tészták, pizzák és rizottók, avagy az olasz konyha varázsa

Értékelve: 1x

A világ egyik legismertebb és legnépszerűbb konyhája az olasz, amely nem véletlenül nyeri el annyi ember tetszését. Ínycsiklandó ételeket és italokat tartalmaz, amelyek alapanyagai is minőségiek, és sok esetben fenntartható gazdálkodásból származnak, ami jó hír a környezetvédelem szempontjából is.

Elsőként talán mindenkinek a tészták jutnak eszébe, ha az olasz kulináris élvezetekről van szó, hiszen számos ilyen jellegű fogás tartozik bele. A pizzáktól a különféle szószókkal gazdagított tésztaételekig sok ételben találkozhatunk vele.

 

Az eredeti olasz élelmiszer a tésztákat, a liszteket és a rizst is egyenesen a csizma földjéről szállítja üzletébe, hogy a vásárlók is élvezhessék ezeket a fenséges ízeket. A minőség tekintetében is jelen van az olaszok annyira jellemző szenvedélyessége, hiszen számukra az étel nemcsak az éhséget oltja, hanem valódi élményeket jelent. Ehhez pedig nem lehet olcsó és silány összetevőket használni.

 

Az olaszok és a tészták tökéletes párost alkotnak

 

Az olasz tészták tehát messze földön ismertek és kedveltek, ráadásul nagyon változatosak is, úgyhogy mindenki találhat a fogára való receptet. Azt tudni kell, hogy a durumtésztát részesítik előnyben, ami tojás nélkül készül.

 

Ez valamivel keményebb is, így jobban kiadja a mártások ízét, és “al dente” szeretik megfőzni, azaz félig keményen fogyasztják. Ugyanez elmondható a rizses ételekre, a rizottókra is, ami szintén az olasz gasztronómia nagy kedvence.

 

Minden tésztát a hozzáillő mártással tálalnak, és megsértődnek, ha mások nem ezt teszik. Arról nem is beszélve, hogy nem szeretik, ha megváltoztatják a receptjeiket. Vagyis igazából meg lehet tenni ezt is, csak az a fontos, hogy más elnevezést kapjon az étel.

 

Milyen tésztákat esznek az olaszok?

 

A legismertebb tésztaféle a spagetti, ennek üreges változata pedig a makaróni. Mindkettő hosszú, amit úgy kell fogyasztani, hogy a villára kell feltekerni a másik kezünkben tartott kanál segítségével.

 

A nálunk csavart orsótésztának hívott változat a napfényes déli országban a fusilli nevet viseli, a kagylótésztát pedig orechchiettének vagy gnocchettinek nevezik. A rissone a rizsre hasonlít, nevét is arról kapta. Töltött változatok többek között a tortellini és a ravioli, amelyek változatos töltelékeket tartalmazhatnak.

 

Itt csak a képzelet szab határt gyakorlatilag: spenót, sonka, hús, gomba, sajt, kagyló, de akár sütőtök is kerülhet beléjük. Számtalan variáció ismert, mindenkinek az egyéni ízlése szerint érdemes választani.

 

Lássuk a pizzákat is!

 

Ha szeretnél otthon igazi olasz pizzát készíteni, feltétlenül keresd fel az eredeti olasz élelmiszer weboldalát, ahol pizzaliszt is a rendelkezésedre áll! Ezek a típusok szuperforró sütőkben működnek a legjobban, hiszen a pizza sütéséhez kevés időre, de magas hőmérsékletre van szükség.

 

A 0-ás pizzaliszt a legjobb ebből a szempontból, de mivel az otthoni sütők nem annyira tudnak magas hőt létrehozni, ezért azokban a 00-ás liszt ajánlott, aminek magasabb a fehérjetartalma, és kevesebb nedvességet nyel el.