-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
takarító
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Értékesítő
-
karbantartó
-
Asszisztens
-
Kőműves
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Finom receptek - pillecukor fondant!
A pillecukor fondantot ugyanúgy lehet használni, mint a sima fondantot tészták díszítéséhez, különböző formákhoz vagy éppen édességek készítéséhez. Ne feledjük, hogy nyirkos helyeken ragadóssá válik, tehát nem tart olyan jól, mint a hagyományos fondant, amit napokig is lehet fagyasztva vagy lehűtve tárolni.
Ez a recept 680 gramm fondant elkészítéséhez elegendő, de könnyen megkétszerezhetjük vagy akár meg is felezhetjük ezt a mennyiséget.
Hozzávalók
- 220 gramm kisméretű pillecukor (4 csésze nem csomagolt, vagy fele a 440 grammos csomagnak)
- 450 gramm porcukor (4 csésze), plusz a beszóráshoz
- 2 evőkanál víz ételszínező vagy ízesítő kivonatok, tetszés szerint
A piellecukor fondant elkészítése
1. Szórjuk le a pultot vagy egy nagyobb vágódeszkát porcukorral. Tegyük a pillecukrot és a vizet egy nagy hőálló tálba. A legnagyobb fokozaton 1 percig melegítsük, amíg a pillecukor felpuffad, és nyúlós lesz.
2. A pillecukrot egy spatulával addig kavarjuk, amíg elolvad, és sima lesz. Ha marad benne el nem olvadt pillecukor darab, tegyük vissza a sütőbe még 30-45 másodpercre, amíg a keverék teljesen el nem olvad, és sima nem lesz. Ha színes vagy ízes fondantot akarunk, akkor tehetünk hozzá néhány csepp ételszínezéket vagy kivonatot, és addig kavarjuk, amíg teljesen beleolvad. Ha egy adag fondantból többféle színűt vagy ízűt szeretnénk, ne most adjuk hozzá a színkeveréket. Olvassuk el a 6-os lépést az erre vonatkozó utasításokhoz.
3. Adjuk hozzá a porcukrot és kezdjük el összekeverni. Addig kavargassuk, amíg felveszi az összes cukrot, és már nem lehet tovább keverni.
4. Kaparjuk ki a pillecukor-porcukor keveréket az előkészített munkafelületre. Nagyon ragacsos és csomós lesz tele olyan cukordarabokkal, amelyek még nem olvadtak el, de ez normális. Szórjuk be a kezünket porcukorral, és kezdjük el összegyúrni a fondant keveréket, mintha kenyeret gyúrnánk, dolgozzuk bele a kezünkkel a porcukrot a pillecukorba.
5. Addig gyúrjuk a fondantot, amíg sima nem lesz, és már nem ragad. Ha szükséges még adjunk hozzá cukrot, de amint sima lesz, ne tegyünk hozzá többet, a túl sok cukortól keménnyé válik, és nem lehet vele dolgozni. Amint a fondant egy sima labdává válik, már el lehet kezdeni felhasználni. Most már ki lehet nyújtani, lehet formázni vagy későbbi felhasználáshoz alumínium fóliába csomagolni. A jól becsomagolt fondantot egy hideg szobában vagy hűtőszekrényben lehet tárolni, majd használat előtt át kell újra gyúrni.
6. Ha színezéket vagy kivonatot akarunk a fondanthoz adni, lapítsuk ki nagy, kerek korong formát adva neki. Ennél a lépésnél jobb, ha kesztyűvel dolgozzunk, hogy az ételszínezék ne fogja meg a kezünket. Tegyük a kívánt szín vagy íz kivonatot a korong közepébe, majd hajtsuk fel úgy, hogy a szín- és az íz kivonat a fondant labda közepében maradjon.
7. Gyúrjuk össze a fondant labdát, úgy ahogy azt a fentiekben is tettük. Miközben átdolgozzuk, megjelennek a színezék csíkok a masszában. Addig gyúrjuk, amíg a csíkok eltűnnek és a fondant egyenletes színű nem lesz. A fondantot most már fel lehet használni, vagy tárolhatjuk a fenti lépésben írottak szerint.