-
karbantartó
-
Asszisztens
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Értékesítő
-
Kőműves
-
Óvodapedagógus
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Horgos Rakodó Teherautó-sofőr (CE)
2024. 11. 21
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Komissiózó / Rendelés ellenőr
2024. 11. 21
-
Teherautó sofőr (CE) Frigo disztribúció
2024. 11. 21
-
Tolóoszlopostargonca-vezető
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A Szupermenta terméktesztjeinek folytatásaként a gyerekek és a felnőttek egyik kedvenc rágcsálnivalóját, a chipseket, azon belül is a sajtos ízesítésűeket hasonlította össze a NÉBIH.
Összesen 10 különböző márkájú terméket ellenőriztek a szakemberek. A laboratóriumban az élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból fontos paramétereket is megmérték, vagyis a glutaminsav-, transz-zsírsav,- akrilamid-tartalmat, továbbá vizsgálták a zsír-, és sótartalmat is.
A glutaminsav-tartalomra – ami az ízek intenzitásában játszik szerepet – jogszabályban meghatározott határérték vonatkozik (max. 10 g/kg). Mivel az ellenőrzött 10 termékből 9-nél használnak mesterséges ízfokozót, így a laboratóriumban ellenőrizték ennek megfelelőségét.
A vizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy a sajtos chipsekben mért glutaminsav-tartalom (2,9 g/kg - 5,8 g/kg) jóval a jogszabály által előírt határérték alatt van.
Az élelmiszerekben található transz-zsírsavak mennyiségét szintén jogszabály írja elő. Az ellenőrzött chipsek e tekintetben is megfelelőnek bizonyultak.Az akrilamid számos élelmiszerben előforduló szerves szennyezőanyag, amely szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőfokú hevítésekor keletkezik. Erre a vegyületre nem vonatkozik határérték, de az előállítóknak törekedniük kell az akrilamidszint csökkentésére.
A chipsek laboratóriumi vizsgálatának eredménye két terméknél a figyelmeztető szintnél magasabb értéket mutatott. A NÉBIH azonnal értesítette a felelős vállalkozókat a problémáról, akik intézkedtek a gyártási folyamat, illetve a technológiai probléma javítása kapcsán.
A hatósági ellenőrzés során a tápértékjelölésen szereplő zsír- és sótartalom mennyiségét is vizsgálták, hogy annak értéke megfelel-e a termékben megtalálható tényleges mennyiségnek.
Sótartalom tekintetében minden termék megfelelt a csomagoláson feltüntetettnek.A laboratóriumi mérések egy chipsnél magasabb zsírtartalmat mutattak a tápértéktáblázatban feltüntetett értéknél, ami miatt a hatóság figyelmeztetésben részesítette a vállalkozást, amely köteles felülvizsgálni termékét és annak jelölését.
Természetesen a chipsek jelölését is vizsgálták a NÉBIH szakemberei. Több terméknél hibás volt a tápérték és az összetevők feltüntetése. Az ellenőrzött 10 chips közül összesen 6-nál találtak valamilyen jelölési hiányosságot, ami miatt a hivatal a vállalkozásokat figyelmeztetésben részesíti, és kötelezi a hibák kijavítására.
A Szupermenta tesztsorozat hagyományainak megfelelően a kedveltségi teszt sem maradhatott el. A kóstolás során laikus és szakértő kóstolók pontozták a termékek ízét, külső megjelenését, állományát, illatát és színét, kialakítva ezzel a sajtos chipsek rangsorát. A kedveltségi teszt eredménye alapján megállapítható, hogy a sajtos burgonyachipsek a várakozáshoz képest alul teljesítettek.Első lett a Lay’s Sajtos ízű burgonyachips, második a Pringles Sajtos ízesítésű snack, míg harmadik helyen a Chio Sajtos burgonyachips végzett.
További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt oldalán:http://szupermenta.hu/ropogos-ragcsalnivalok-avagy-a-sajtos-chipsek-tesztje/