-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Asszisztens
-
takarító
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Értékesítő
-
Óvodapedagógus
-
karbantartó
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A sajtos kenyér elkészítése
Hozzávalók
- ¼ csésze meleg víz (43 Celsius fokos)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 csésze zsírmentes vagy zsírszegény cottage cheese (szemcsés sajt)
- 1 teáskanál finomra vágott friss vagy száraz levendulavirág
- 1 evőkanál finomra vágott friss kakukkfűlevél
- ½ evőkanál finomra vágott friss bazsalikomlevél
- 2 tojás, szobahőmérsékletű legyen
- ¼ sütőpor
- 3 csésze és 3 evőkanál kenyérliszt
- 3 teáskanál száraz élesztő
Tegyünk minden hozzávalót a kenyérsütő edényébe, kivéve a kukoricalisztet, majd válasszuk ki a dagasztás beállítást, és indítsuk el.
Tanács: Ellenőrizzük a tésztát (ne féljünk kinyitni a tetejét). A tésztának szép nyúlósnak kell lennie. Ha úgy gondoljuk, hogy a tészta túl lágy, adjunk még hozzá lisztet (egyszerre csak egy evőkanállal). Ha a tészta száraznak és csomósnak tűnik, lassanként adjunk hozzá meleg vizet.
Amikor a tészta készen van, tegyük egy olajozott felületre, majd fedjük be, és hagyjuk 10 percet pihenni.
Miután hagytuk pihenni, fordítsuk meg a tésztát, és nyújtsuk ki. Osszuk két részre, majd formázzunk belőle bagettet (hosszúkás, vékony) vagy hagyományos kenyeret (kerek).
Helyezzük egy kukoricaliszttel meghintett tepsibe. Fedjük le, és tegyük meleg helyre, amíg a tészta a kétszeresére nem nő, kb. 30-50 percre (attól függően, hogy mennyire meleg a szoba).
Sütőben keltetés: Akár a sütőben is keltethetjük a tésztát. Melegítsük a sütőt úgy egy percig. Ennyivel már jól felmelegszik, és nagyszerű feltételeket teremt a kenyér keléséhez. Ha nem tudjuk nyugodtan betenni a kezünket a sütő belsejébe, akkor a sütő túl meleg. Hagyjuk nyitva az ajtaját, hogy hűljön. Az élesztőpótlóval készített kenyér sokkal lassabban fog kelni, mint az élesztővel készült.
Hideg vagy hűtőszekrényben történő keltetés: Ha nincs időnk megvárni a tészta kelését, vagy el kell mennünk a kelés befejezése előtt, a hidegben is megkelhet a tészta. A tésztát betesszük a hűtőszekrénybe, és hagyjuk, hogy lassan keljen, kb. 8-12 órán át. Ezt azután ajánlott tenni, miután a tészta egy kicsit már kelt, és már kenyérformát adtuk neki. Mivel hosszabb ideig kel, finomabb íze lesz.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Miután megkelt, vágjuk meg a kenyereket egy éles késsel, három 1 cm mély, átlós vágást ejtve bennük. Süssük kb. 20 percig, vagy ameddig szépen megbarnulnak. A tésztát lehet digitális konyhai hőmérővel is ellenőrizni. Az értékeknek 90 és100 °C között kell lenniük. Vegyük ki a sütőből a kész kenyeret, és tegyük egy konyhai fémrácsra, amíg kihűl.
A hozzávalókból 2 kisebb bagettet, vagy egy nagyobb kenyeret lehet elkészíteni.