-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Kőműves
-
Asszisztens
-
Óvodapedagógus
-
karbantartó
-
Értékesítő
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Recepciós, Irodai Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Minőségügyi technikus
2024. 11. 21
-
Betanított munkalehetőség! - 15. kerület
2024. 11. 21
-
Recepciós
2024. 11. 21
-
Termelésvezető (3109)
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Miután elkészítettük a töklevest, tartsuk meg a tökmagokat. Amellett, hogy ízletes, ez az egyszerű harapnivaló hihetetlen mennyiségű tápanyagot tartalmaz.
Tökmag: mi van benne?
A tökmag gazdag magnéziumban, foszforban és mangánban. Tartalmaz még fehérjét, vasat, rezet és cinket, mely a prosztata egészségének megőrzésében játszik fontos szerepet. A tökmagnak gyulladásgátló hatása is ismert, kiváltképpen az ízületi gyulladások esetében. A tökmagban található fitoszterol csökkenti a koleszterin szintet.
Hogyan süssük meg a tökmagot?
Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra.
1. Amíg még nedves a sütőtök húsa, mossuk ki a magokat belőle. Ha másnapra hagyjuk, a megszáradt húst nehéz lesz eltávolítani a magokról. Mossuk egy szűrőben, amíg teljesen meg nem tisztulnak.
2. Hagyjuk, hogy a sütőtök magok a levegőn megszáradjanak, néha kicsit keverjük meg, hogy ne ragadjanak össze. Egy sütőpapírt olajazzunk meg, vagy fújjuk be egy főző spray-jel, és egy rétegbe terítsük el a magokat.
3. Vannak, akik ebben a fázisban megsózzák, mások csak sütés után. Mindenki saját maga eldöntheti, melyik jobb. Hogy többféle ízt kapjunk, a sütőpapírt bekenhetjük kevés növényi olajjal vagy pirított szezám olajjal (csak kevés szezám olajat használjunk). Sütőtök fűszerrel is ízesíthetjük, az olajazott sütőpapírra frissen vagdalt fokhagymát is tehetünk. Ne használjunk túl sok ízesítőt, az a célunk, hogy a tökmag ízét erősítsük, és nem az, hogy elnyomjuk.
Aki mégis kipróbálna ízesített, fűszeres-édes-sós ropogtatnivalót, annak az alábbi keveréket ajánljuk:
3 evőkanál cukorhoz keverjünk 1/4 teáskanálnyi köményt, fahéjat, gyömbért, cayenne borsot. A tökmagot sózva süssük meg, majd az előzőleg megpirított fűszeres cukorhoz keverjük hozzá.
4. A tökmagokat 15 percig sütjük, majd megkavarjuk, hogy mindkét oldala megpiruljon és további 10 percet pirítjuk. Miután letelt az idő, kóstoljunk meg néhány magot, és döntsük el, hogy van-e szükség további sütésre. Vigyázzunk a forró magokkal, mert megégethetnek.
A tökmag önmagában is kiváló harapnivaló, de más ételekkel is használhatjuk, zöld salátával, gabonával és hirtelensült zöldségekkel.