-
Asszisztens
-
Kőműves
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Értékesítő
-
karbantartó
-
takarító
-
Óvodapedagógus
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A legfinomabb szalagos fánk recept
Az első legfontosabb dolog, hogy a fánk nem szereti a hideget, így mielőtt nekiállnánk a konyhában biztosítsunk legalább 21-22 fokot. Ha megfázik a tészta, akkor búcsút mondhatunk a szalagoknak. A tésztába feltétlen kell alkohol is (pl. rum), így kevésbé szívja be az olajat a fánk, és nem fog benne tocsogni. (Az aroma nem jó!)
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 evőkanál vaj
- 2 tojás sárgája
- egy csipetnyi só
- 3 dl tej
- 1 csomag szárított élesztő
- 1 evőkanál cukor
- fél dl rum
- olaj a kisütéshez
A tálaláshoz:
- porcukor
- fél dl rum
- csokoládé, vagy lekvár
Tegyük a lisztet keverő edénybe, adjuk hozzá a sót, a szárított élesztőt és a cukrot. Kezdjük el dagasztani és közben kis adagokban öntsük hozzá a langyos tejet. Ha a tészta kezd összeállni, tegyük bele a tojások sárgáját, a szobahőmérsékletű vajat és a rumot. Dagasszuk 5-6 percig. A tésztának kalácssűrűségűnek kell lenni, ez a sűrűség a galuskatésztához hasonlít jobban. Takarjuk le tiszta konyharuhával és kelesszük duplájára. Borítsuk liszttel megszórt deszkára, nyújtsuk két centi vastagságúra, és széles szájú pohárral vagy fánkszaggatóval szaggassuk ki. Hagyjuk még kelni pár percig.
Öntsünk egy liter étolajat egy lábasba, és forrósítsuk fel. Vigyázzunk, ne legyen túl forró az olaj, mert akkor hirtelen megsül a fánk és a belseje nyers maradhat. Kezünkkel a fánktészta közepét nyomjuk be, majd óvatosan tegyük a forró olajba. Takarjuk le körülbelül egy percre, így lesz a fánkunk szalagos, majd utána fordítsuk meg. Megfordítás után nem kell már letakarni. Szedjük ki az olajból, csepegtessük le, és még forrón szórjuk meg porcukorral.
Tipp: A megsütött fánkok egyik felét mártsuk az olvasztott csokiba, majd utána kókuszreszelékkel vagy pirított és durvára darált dióval szórjuk meg.
Kovászos szalagos fánk recept
Kovásszal is lehet szalagos fánkot sütni. Ennek fő előnye, hogy a kovász miatt nem tocsog majd az olajban, sőt még papírtörlő sem kell alá. Így állj neki!
Hozzávalók:
- 70 dkg BL55 liszt
- 30 dkg rétesliszt
- 30 dkg kovász
- 10 dkg cukor
- 4 tojássárgája
- 10 dkg olvasztott vaj
- kb. fél liter langyos tej
- pici só
- étolaj a sütéshez
Első körben a liszteket összekeverjük a cukorral a kovásszal és a tojásokkal. Elkezdjük dagasztani és közben fokozatosan adjuk hozzá a tej felét. Így látjuk a tészta mennyi nedvességet vesz fel. Beledagasztjuk a vajat, majd hozzácsurgatjuk a tej másik felét. Mikor már szépen kezd elválni a tál falától akkor beletesszük a sót is. Szép bucit formázunk belőle, és meleg helyen hagyjuk egy órát kelni.
A bucit kicsit kilapogatjuk. Gondolatban felülről lefelé három részre bontjuk. Először a tetejét, aztán az alját ráhajtjuk a közepére, majd balról jobbra ugyanígy hajtogatjuk. Újból pihentetjük fél órát és megismételjük a hajtogatást. Akkor jó, ha szép ruganyos tésztát kapunk.
Ismét hagyjuk fél órát pihenni, ezután kinyújtjuk nagyjából másfél-két centi vastagságúra és szaggatjuk. Meleg helyen konyharuha alatt legalább másfél, két órát kelesszük. Forró étolajban oldalanként néhány perc alatt kisütjük.
A kovászos fánk alá nem kell papírtörlő, mert az élesztős változathoz képest kevésbé szívja be az olajat. Langyosan, bármilyen házi lekvárral a legfinomabb.