-
Értékesítő
-
takarító
-
Kőműves
-
Óvodapedagógus
-
karbantartó
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Asszisztens
-
Horgos Rakodó Teherautó-sofőr (CE)
2024. 11. 21
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Komissiózó / Rendelés ellenőr
2024. 11. 21
-
Teherautó sofőr (CE) Frigo disztribúció
2024. 11. 21
-
Tolóoszlopostargonca-vezető
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Szerencséra sztíviát már nálunk is lehet kapni a gyógynövény szaküzletekben, por vagy koncentrált folyadék formájában.
A nyers sztívia leveléből készült por (megszáradt, leőrölt levelekből) körülbelül 10-15-ször édesebb a finomított cukornál, a por, vagy folyékony sztívia pedig akár 300-szor is édesebb lehet.
Emiatt szükségtelen említeni, hogy nagyon keveset kell belőle használni, főleg ha a kivonatolt formáját vettük meg. A túladagolt sztívia túlédesítheti az ételt, és kesernyés utóízt hagyhat maga után. A sztívia nem minden esetben helyettesítheti a cukrot, mivel nem rendelkezik a cukor karamellizálódó jellegével. Azonban még így is számos használati módja van a főzésben. Kezdetnek próbáljunk ki néhányat az alábbi receptek közül!
Forró csokoládé
- ½ csésze kakaópor
- 1 csésze tejpor
- 1 teáskanálnyi kukoricaliszt
- csipetnyi só
- ½ teáskanálnyi sztíviapor
- 4 csésze forró víz
- 1 vanília rúd kikapart belseje
A forró csokoládé elkészítése:
Keverjük össze a száraz hozzávalókat. Tegyük félre. Forraljunk fel egy kevés vizet. Ha kész, vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat és a vaníliát, majd keverjük össze egy habverővel. Töltsük ki, és már ihatjuk is.
Mokkás finomság
- 2 csésze forró, erős kávé
- 4 teáskanálnyi kakaópor
- 14 csepp folyékony sztívia, vagy 1 teáskanálnyi sztívia por
- ½ csésze tej és ½ csésze tejszín
- 1 vanília rúd kiapart belseje
A mokás finomság elkészítése:
Főzzük meg a kávét. Töltsük bele a kakaóport és a sztíviát, amíg még meleg. Öntsük jégkockatartóba és tegyük a mélyhűtőbe, amíg meg nem fagy, lehet akár egy teljes éjszakára. Tegyük a megfagyott kávé kockákat egy turmixgépbe. Adjuk hozzá a vaníliát, a tejet és a tejszínt, majd keverjük simára. Kitöltés után azonnal lehet tálalni.
Édes káposztasaláta
- 1 fej apróra vágott káposzta
- 1 apróra vágott répa
- 1 apróra vágott vörös hagyma
- 1 apróra vágott paprika
- ¾ csésze majonéz
- 1 teáskanálnyi vörösborecet
- 4 csepp folyékony sztíviakivonat, vagy egy negyed teáskanálnyi sztívia por
- só és bors
Egy nagy tálba keverjük össze a hozzávalókat; hűtve tálaljuk.
Sonkaszeletek cseresznyés-ananászos gyümölcslébe mártva
- 2 előre megfőzött sonkaszelet
- 1 ananász konzerv
- ¼ csésze szénsavas víz
- ¼ teáskanálnyi gyömbérpor
- 1/3 csésze kimagvazott, ketté vágott cseresznye
- szegfűszeg
- 5 csepp folyékony sztíviakivonat, vagy teáskanálnyi sztevia por
- ¼ teáskanálnyi só
Sonkaszeletek elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 350 Cº-ra. Helyezd a sonkaszeleteket egy nagy tepsibe. Tegyünk körülbelül 20 db szegfűszeget mindegyik sonkára úgy, hogy közben a szárát a húsba nyomjuk. Sózzuk meg. Öntsük egy tálba a szénsavas vizet, a sztíviakivonatot és a gyömbérport. Keverjük össze őket és öntsük a sonkaszeletekre. Tegyünk rá ananászkarikákat is. Süsük 20 percen keresztül. Adjuk hozzá a cseresznyét. Majd tegyük vissza a sütőbe és hagyjuk sülni még 15 percig. Vegyük ki a sütőből. Húzzuk ki és dobjuk el belőle a szegfűszegeket. A sonkaszeleteket tálaljuk gyümölcs szósszal és gyümölcs darabokkal.
Banános kenyér
- 2 nagy, érett és összetört banán
- 2 felvert tojás
- 2/3 csésze vaj
- 1/3 csésze tej
- 2 ½ csésze búzaliszt
- 1 teáskanálnyi sütőpor
- ¾ teáskanálnyi só
- 1 teáskanálnyi koncentrált sztíviapor
- ½ aprított dió (mazsolával helyettesíthető)
A banános kenyér elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 350 Cº-ra. Kenjünk ki vajjal egy kalácssütő formát és tegyük félre. Keverjük össze a száraz hozzávalókat: liszt, sütőpor, só és sztíviapor. Szitáljuk át és tegyük félre. Egy másik tálba keverjük össze a vajat a banánokkal, majd adjuk hozzá a tojásokat. Öntsük rá a száraz hozzávalókra és keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá az aprított diót. Töltsük a keveréket a kiválasztott sütőformába. Süssük 50 percig (ez az idő változhat a sütő függvényében). Akkor van kész, ha a közepébe szúrt fogpiszkáló tiszta marad.