-
karbantartó
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Értékesítő
-
takarító
-
Óvodapedagógus
-
Asszisztens
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Eladó - Webshop Eladó / Ügyfélszolgálatos
2024. 11. 20
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A szójatejnek a tehéntejjel szembeni előnyei heves viták tárgyát képezik, az előbbi egyre növekvő népszerűségének dacára. Hogy elfogulatlanul tudjunk választani, mindkettőt kielemeztük és összehasonlítottuk!
Tehéntej kontra szójatej!
A szójatej egy szójababból készült ital, és ebből a szempontból nem valódi tej. Ugyanakkor, azért utalnak rá tejként, mert az eredeti tej helyettesítőjeként használják, és mert tápértéke megközelíti a tehéntej tápértékét. Bár úgy tűnik, hogy először keleten kezdték el inni, napjainkban a szójatej egyre népszerűbb szerte a világon. Megmentőként szolgál azok számára, akik laktóz-érzékenyek vagy tejallergiások, és ezért tartózkodniuk kell a tehéntejtől. Azonban, ez a növekvő népszerűség vitákra készteti az embereket a szójatej és a tehéntej előnyeit és hátrányait illetően.
A kettő közötti legfontosabb különbség az, hogy a szójatej növényi eredetű, a tehéntej pedig állati. Igen népszerű az a vélekedés, hogy a tejipar megfosztotta hitelétől a szójatejet, mivel óriási veszélyt jelent a számára. Azonban, mi igen művelt egyének vagyunk, könnyen meg tudjuk állapítani a valós tényeket, és képesek vagyunk tudományos ismereteken alapuló döntéseket hozni. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a tényeket, melyek segíthetnek ebben a döntésben.
Tenéhtej vagy szójatej? |
A tehéntej
A tehéntej tele van tápanyagokkal, és ellátja az embert a szervezete számára szükséges aminosavakkal és fehérjékkel. Lássuk csak, mennyi tápanyagot tartalmaz egy csésze tehéntej. Egy átlagos méretű csésze tehéntej 8 gramm fehérjét és 12 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ez a mennyiség egy felnőtt ember napi kalcium igényének 30 százalékát teszi ki, és a B12-vitamin- és a riboflavin szükségleteinek körülbelül a felét. A tehéntejet általában D-vitaminnal dúsítják, amely nagyban segíti a kalcium felszívódását, és gyakran az A-vitaminét is.
Ugyanakkor, a tehéntej jelentős mennyiségű zsiradékot is tartalmaz. Azonban ezt a zsírtartalmat el lehet kerülni, ha alacsony zsírtartalmú, sovány tejet vagy zsírmentes változatokat használunk. A tej egyik összetevője a laktóz, amelyről köztudott, hogy emésztési problémákat okoz, ám ez elsődleges szénhidrát-forrás. A laktóz–érzékeny emberek nem rendelkeznek a laktáz enzimmel, amelyet a szervezet a tejcukor lebontásában alkalmaz.
Még több növényi tejital és tejpótló>>
A szójatej
Egy igen gyakran használt szójatermék, a szójatej, a szójabab áztatása, őrlése és kifacsarása következtében jön létre. Az egyik legnagyszerűbb előnye, hogy alternatívát nyújt a laktóz–érzékeny emberek számára. Azok a vegetáriánusok és vegánok számára, akik tartózkodnak a tehéntejtől, a növényi eredetű szójatej tökéletes helyettesítőként szolgál. Ami a tápértékét illeti, egy csésze dúsított szójatej körülbelül 7 gramm fehérjét, 4 gramm szénhidrátot, 4 és fél gramm zsírt tartalmaz, és teljes mértékben koleszterinmentes. Kis mennyiségben tartalmaz B-vitamint is, viszont nem mondható jó B12-forrásnak, ugyanakkor nem rendelkezik jelentős mennyiségű kalciummal sem. E „hiányosságok" kiküszöbölése érdekében a gyártók dúsított változatokat állítottak elő, amelyek a többi tápanyag mellett, kalciumot, E , B12 és D vitaminokat tartalmaznak.
Szója |
Egy másik előnye a szójatejnek az, hogy közrejátszik szívbetegségek kialakulási kockázatának csökkentésében. A szójabab úgynevezett izoflavonokat tartalmaz, ezek olyan növényi vegyi anyagok, melyek csökkentik az LDL („rossz" koleszterin) szintet. A napi javasolt mennyiség, mintegy 25 gramm szójafehérje. Általában véve, egy csésze szójatej (a márkától függően) 7-10 gramm fehérjét tartalmaz. A mellrákban szenvedő nők legyenek óvatosak a szójafehérje használatát illetően, mivel egyes tanulmányok szerint a túlzott szójatej-fogyasztás esetleges káros hatásokat válthat ki esetükben.
Szójatej vagy tehéntej: melyik jobb a csecsemők számára?
Azon szülők számára, akiknek gyerekeik nem tolerálják a tehéntejet, könnyű a választás. Ám, ha a baba jól tolerálja mindkettőt, melyik lenne a jobb? Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) szerint a tehéntej formula még mindig a legjobb, az anyatej után. Azt javasolják, hogy a szülők csak azoknak a csecsemőknek adjanak szójatejet, akik nem tudják megemészteni a tehéntejet, illetve azoknak, akiket vegán étrendre szeretnének szoktatni.