Hogyan készítsünk cukormáz bevonatot a tortára, süteményre?

Hogyan készítsünk cukormáz bevonatot a tortára, süteményre?
A cukormáz bevonatú torták igen ízletesek és mutatósak is. Tökéletesen megfelelnek az elvárásoknak olyan rendkívüli eseményeken, mint az esküvők vagy egyéb családi ünnepségek. Amikor a hűtő pultban csodáljuk a gyönyörűen bevont tortákat, azt gondoljuk, cukrász kézügyessége és technikája szükséges az ilyen szépségek elkészítéséhez. Pedig ez nem így van. Egy kis segítséggel bárki elkészítheti a cukorcsodákat...

A cukormáz segítségével könnyebb tortát díszíteni, hiszen egy sima, egyenletes felületet biztosít.

A marcipános cukormáz már megvásárolható üzletekben, de otthon is elkészíthetjük, sőt, még színezéket is adhatunk hozzá.

 

Anyújtható bevonat elkészítése:

 

  • 45.5 dkg porcukor
  • 1.5 csapott teáskanál zselatinpor
  • 2 evőkanál víz
  • 1.5 evőkanál glükózszirup
  • 2 teáskanál glicerin

 

A zselatinport kis lángon feloldjuk a vízben, hozzáadjuk a glükózt és a glicerint, majd jól elkeverjük. Levesszük a tűzről, és apránként hozzáadjuk a porcukrot. Folyamatosan kevergetjük, nehogy csomóssá váljon. A massza színezhető is.Amennyiben nem használjuk fel azonnal, légmentesen csomagoljuk be, majd ismételt használatkor gyúrjuk át.

 

Amire még szükségünk lesz a cukormázas finomság elkészítéséhez:

  • Torta
  • Vajkrém
  • Kenőlapátka
  • Cukormassza
  • Kukoricakeményítő
  • Vonalzó
  • Porcukor
  • Sodrófa
  • Simító lapátka
  • Kés

 


Hogyan vigyük fel a bevonatot a tortára?

 

1. A kenőlapátka segítségével kenjük be a tortát vajkrémmel. Figyeljünk arra, hogy egyenletesen kenjük el az egész felületen. Ennek a vajkrémnek a segítségével az cukormáz majd könnyebben megtapad.

2. Szórjunk egy kevés kukoricakeményítőt a sima munkafelületre. Ez megelőzi a massza asztalhoz ragadását. Ezután gyúrjuk át jól a masszát. Mérjük meg a vonalzóval a torta hosszát és a szélességét. A torta magasságát pedig szorozzuk meg kettővel. Adjuk össze ezt a három értéket (hosszúság, szélesség és kétszer a magasság). Ez az összeg adja meg a szükséges cukormáz-bevonat mennyiségét. Hogy biztosak legyünk abban, hogy elegendő anyagot készítünk ,a mérésnél egy-két cm-rel többet is számolhatunk.

3. Nyújtsuk ki a cukormasszát. Ideális esetben ennek a vastagsága kb. 7,5 cm kellene legyen. A sodrófát hintsük be porcukorral, hogy a massza ne ragadjon rá. Borítsuk a tortára a kinyújtott lapot és igazítsuk el rajta.

4. Egy tűvel kiszúrhatjuk a légbuborékokat, amelyek a bevonat felszínén keletkeznek.

5. Ezután körkörösen a torta mentén és a felszínén simítsuk el a cukormáz bevonatot. Kukoricakeményítővel szórjuk meg ujjainkat, és egyengessük el a masszát olyan helyeken is, ahová másképpen nem férnénk hozzá.

6. Egy éles késsel eltávolíthatunk bármilyen felesleges anyagot a torta széléről.

 

 


Tippek:

Ne aggódjunk ha a fölösleges massza eltávolítása után a bevonat felülete töredezett lesz. Díszítésekkel elrejthetjük ezeket az apró repedéseket.


 

 

értékelés