Vajascsók recept a boldog békeidőkből

Molnár István nagymamájának, Etelkának a szakácskönyve 1910-ben a vajascsók receptjével kezdődik. Ez az aprósütemény annyira finom, hogy ma is bármelyik ünnepi asztalon megállja a helyét.

Etelka nagymama 1910-es receptes könyvében  elsőként a vajascsók receptjét jegyezte fel. (És nem utolsó sorban akérte Isten segedelmét a sikeres konyhai munkákhoz.) István felesége Jutka a több, mint 100 éves receptet minimálisan modernizálva a hagyományos ajánlás szerint készíti el.

reci

A vajascsók egy viszonylag egyszerű, olcsó, hamar ellkészíthető és nagyon finom aprósütemény. Díszíteni lehet például szilvalekvár pöttyel, vagy birsalmasajt darabkákkal attól függően, ki hogyan szereti vagy éppen mi van a kamrában.

vajascsk_1910-2014_1_1

Hozzávalók (kb. 30-40 darabhoz)

  • 15 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 21 dkg liszt

A vajat a cukrorral és a tojássárgákkal géppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet. A tésztát kézzel összegyúrjuk, félbe vágjuk, és két nagyjából harminc centi hosszú, három centis átmérőjű rudat sodrunk. Ezután a rudakat két centis darabokra felvágjuk. Az így kapott darabokat kerekre sodorjuk és sütőpapírra tesszük.

A közepükbe pici mélyedesét teszünk, majd előmelegített sütőben 160 fokon készre sütjük. Mielőtt majdnem teljesen megsülne a sütemény, kivesszük, tetszőleges lekvárt vagy birsalmasajtot teszünk a közepébe. Visszatesszük az egészet pár percre a sütőbe, végül ízlés szerint porcukorral meghintjük.

Nagyon finom, érdemes rögtön dupla adagot készíteni belőle!

értékelés