-
Óvodapedagógus
-
karbantartó
-
Értékesítő
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Kőműves
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
takarító
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Takarító - Dunakeszi
2024. 11. 22
-
Intézeti titkár
2024. 11. 22
-
Senior Business Analyst - Budapest, XIII. kerület
2024. 11. 23
-
Junior épületgépész mérnök
2024. 11. 22
-
Könyvelő
2024. 11. 22
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Molnár István nagymamájának, Etelkának a szakácskönyve 1910-ben a vajascsók receptjével kezdődik. Ez az aprósütemény annyira finom, hogy ma is bármelyik ünnepi asztalon megállja a helyét.
Etelka nagymama 1910-es receptes könyvében elsőként a vajascsók receptjét jegyezte fel. (És nem utolsó sorban akérte Isten segedelmét a sikeres konyhai munkákhoz.) István felesége Jutka a több, mint 100 éves receptet minimálisan modernizálva a hagyományos ajánlás szerint készíti el.
A vajascsók egy viszonylag egyszerű, olcsó, hamar ellkészíthető és nagyon finom aprósütemény. Díszíteni lehet például szilvalekvár pöttyel, vagy birsalmasajt darabkákkal attól függően, ki hogyan szereti vagy éppen mi van a kamrában.
Hozzávalók (kb. 30-40 darabhoz)
- 15 dkg vaj
- 6 dkg cukor
- 2 tojássárgája
- 21 dkg liszt
A vajat a cukrorral és a tojássárgákkal géppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet. A tésztát kézzel összegyúrjuk, félbe vágjuk, és két nagyjából harminc centi hosszú, három centis átmérőjű rudat sodrunk. Ezután a rudakat két centis darabokra felvágjuk. Az így kapott darabokat kerekre sodorjuk és sütőpapírra tesszük.
A közepükbe pici mélyedesét teszünk, majd előmelegített sütőben 160 fokon készre sütjük. Mielőtt majdnem teljesen megsülne a sütemény, kivesszük, tetszőleges lekvárt vagy birsalmasajtot teszünk a közepébe. Visszatesszük az egészet pár percre a sütőbe, végül ízlés szerint porcukorral meghintjük.
Nagyon finom, érdemes rögtön dupla adagot készíteni belőle!