-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Kőműves
-
Asszisztens
-
Értékesítő
-
takarító
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
karbantartó
-
Horgos Rakodó Teherautó-sofőr (CE)
2024. 11. 21
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Komissiózó / Rendelés ellenőr
2024. 11. 21
-
Teherautó sofőr (CE) Frigo disztribúció
2024. 11. 21
-
Tolóoszlopostargonca-vezető
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Ne dobjuk ki a zöldségmaradékokat!
Készítsünk a maradékokból bőséges, egészséges ételeket. A maradékokból remek leves készül bármelyik évszakban. Miközben ezeket a sorokat írom, éppen egy olyan levest eszem, ami a hűtőben talált zöldségmaradékokból készült.
Először is, honnan lehet tudni, hogy a zöldség romlott vagy csak régi? És számit ez egyáltalán? Még ha a zöldségen van is egy kevés penész, a romlott foltokat ki lehet vágni, az egészséges részeket pedig fel lehet használni. Azok a zöldségek, amik kicsit megszáradtak valójában még nem romlottak. A burgonya idővel megráncosodik. Amíg nem feketedik meg, vagy nem penészes, még mindig felhasználható ízletes receptekhez. A kiszáradt burgonya a főzés során visszakapja eredeti formáját.
És mi a helyzet a megmaradt zöldségdarabokkal? A zacskóban tárolt vágott hagymával, a szeletelt paradicsommal, a félig megevett uborkával, a főzőtök és cukkíni darabokkal, a fonnyadt répával, a zöldségtárolóban lévő maradékokkal, a zellerszál felével, a maradék gombával, a sárguló brokkolival és a barna foltos karfiol- vagy káposztafejjel? Egyiket se dobjuk a szemétbe! Hasznosítsuk újra a zöldségmaradékot egy ízletes levesben.
Így készült az én mai zöldséglevesem. Az elmúlt pár napban beteg voltam, azelőtt pedig túlbuzgó bevásárlást tartottam a zöldséges részlegen.
Mit jelent ez? Egy régi, romlófélben levő zöldségekkel teli hűtőt. Kiolvasztottam még a mélyhűtőből egy halat is, amit azonnal el kellett fogyasztani. Így, miközben takarítottam a hűtőben, feltettem lassú tűzre főni egy fazék vizet, egy kocka margarinnal, sóval és némi felaprózott zöldfűszerrel a kertemből. Ebbe a fazékba került a friss hal, pár kockára vágott krumpli (amelyekből teljesen eltávolítottam a rothadásra utaló foltokat), egy-egy fél fehérrépa- és édes répamaradék felkockázva.
Takarítás közben találtam pár friss, félbe vágott paradicsomot, aprózott hagymát, egy fonnyadt póréhagymát és egy fej sárguló brokkolit. Ehhez a bőséges beszerzéshez hozzáadtam pár magmaradt citromdarab kicsavart levét. Lassú tűzön addig főztem, míg a hal megpuhult és megfőtt, a zöldség pedig puha lett. Száraz fehérborral és friss kenyérrel tálaltam.
A maradékból készült vegyes leveshez természetesen bármilyen főtt zöldségmaradékot is hozzá lehet adni. A főtt zöldséget azután adjuk hozzá, hogy a friss zöldségek megfőttek.