
A hollywoodi sztárok, akik az örök fiatalság utáni vágyukról amúgy is híresek, már rég felfedezték az Ázsiából származó goji-bogyók csodálatos hatását.
Ki ne szeretne, ha nem is örökké, de sokáig élni, jó egészségnek örvendeni, fiatalosságát, szépségét megőrizni?
A hollywoodi sztárok, akik az örök fiatalság utáni vágyukról amúgy is híresek, már rég felfedezték az Ázsiából származó goji-bogyók csodálatos hatását. Kínából, pontosabban Ningxiából terjedt el a világ szinte minden területére, ahol hódító körútját járja elsősorban az örök fiatalságra vágyók körében. Már aki ezt megeszi.
|
Egyelőre kétlem, hogy ezáltal elszegényedne a gyógyszeripar, és munkanélkülivé válnának a plasztikai sebészek, de hogy valóban jó hatása volna, ahhoz kétség nem fér.
A tibetiek pl. azt állítják a gojiról, hogy:
- jó hatással van a szemre
- táplálja a vesét és májat
- lassítja a természetes öregedés folyamatát
- erősíti a szervezet immunvédelmét
- csökkenti a szabad gyökök okozta veszélyt
- pozitívan hat az egészséges koleszterinekre
- segít a testsúly megtartásában, illetve kontrollálásában
- lassítja az őszülést és hajhullást
- pozitív hatással van a vérnyomásra, a vércukorszintre, az agyra és a véredényekre
![]() |
|
Azt hiszem ezek mindenki számára fontosak lehetnek.... kortól és nemtől függetlenül, de a jó tulajdonságok sora itt még messze nem ért véget! Vágykeltő, és termékenységet erősítő hatását már évszázadokkal ezelőtt is ismerték, így többek között emiatt is egyre kedveltebb és elterjedtebb lesz világszerte. Tehát még afrodiziákumként is nagy becsben tartják. Be kell látni, a goji-bogyó joggal érdemli meg a szuperbogyó, vagy csodabogyó elnevezést. 18 féle aminosavat, A, B1, B2, C, és E vitamint tartalmaz, és 21 nyomelemet, mint pl. vasat, káliumot, kálciumot, cinket, magnéziumot, szelént, kobaltot, és így tovább.
Kínában csodabogyó, nálunk mérgező gyomcserje |
Héthelyi Éva okl. vegyészmérnök a Szent István Egyetem, Kertészettudományi Kar Gyógy- és Aromanövények Tanszék tanácsadója szerint "a kínai orvoslás eltér az európai módszerektől és gyógyítástól. Azaz nem biztos, hogy az a kínai szokás, hogy mérgező és erős hatású szert is bekombinálva először a kezelésbe, majd fokozatosan kiváltva azt más, kevésbé toxikus hatóanyaggal, nekünk is alkalmas gyógyítási módszer lesz." |
A goji-bogyó -vagy más nevén kínai farkasbogyó (chinese wolfberry)
Íze számomra a mazsolát és a szárított papayát idézi egy kicsit, inkább édes, és csak nyomokban érezhető egy kis savanykás aromája. A bogyókból préselt léhez igen magas áron lehet csak hozzájutni, így pl. egy 750 ml-es üvegért akár 25-30 eurót is elkérhetnek. Viszont, ha összehasonlítom némelyik kombinált vitaminkészítménnyel - mellesleg ezek hatásosságával kapcsolatban rég szkeptikus vagyok - már nem is drága. Extra tulajdonságokban bővelkedő táplálékkiegészítő, sűrűn telítve minden elképzelhető jóval, és hasznossal. Kínában állítólag szerves része a konyhakultúrának, bár eddig még nem találkoztam receptekkel, azon kívül, hogy müzlibe és salátába keverve ajánlják a bioboltokban, ezekbe viszont valóban kiváló!
![]() |
|