-
karbantartó
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Értékesítő
-
takarító
-
Óvodapedagógus
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Kőműves
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Vállalati jogtanácsos
2024. 11. 21
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Földimogyoró (amerikai mogyoró) olajos mag vagy mégsem?
A földimogyoró a növényi rendszertan szerint valójában nem is sorolható az olajos magvak és a valódi mogyorók csoportjába sem, hiszen a hüvelyesek rendjéhez tartozik, tápanyag-összetétele miatt azonban mégis szoros kapcsolatban áll az olajos magvakkal. A világ második olajnövényeként tartják számon, a legnagyobb területen Kínában, Indiában és az USA-ban termelik. Fogyasztható pörkölve, sózva vagy natúr változatban. A diákcsemege-keverékeknek alap összetevője a mazsola és a földimogyoró.
Ne maradjon ki a mikulászsákból egy marék mogyoró
A földimogyoró egészséges, kiváló antioxidáns forrás
A mogyoró kimondottan egészséges szupertáplálék a mérték betartásával. Kitűnő fehérjeforrás, és értékes tápanyagokkal látja el szervezetünket.
- Ásványi anyagai közül kiemelkedik a réz, mangán, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és szelén
- Antioxidáns anyaga a rezveratrol hozzájárul a daganatok, szívbetegségek, degeneratív-, és idegrendszeri betegségek megelőzésében.
- E-vitamin tartalma (amely ugyancsak antioxidáns) támogatja az immunrendszert, elősegíti a bőr épségét, késlelteti az öregedést.
- B-vitamin tartalma (riboflavin, niacin, tiamin, pantoténsav, piridoxin és folsav) a depresszió és szorongás enyhítésében is szerepet játszanak.
- A mogyorónak azonban meglehetősen magas a zsírtartalma, mégis kiválóan javítja a vérzsírértékeket, és ezen felül egészséges és rugalmas erekről gondoskodik.
- Javítja a koleszterinszintet
- Csökkenti a vérben a triglicerid szintet és javítja az érfunkciót
Emellett tudnunk kell, hogy a földimogyoró az egyik legveszélyesebb allergén, arra érzékenyeknél akár anaflaxiás sokkot is okozhat néhány szem elfogyasztása.
Amerikában kenyérre kenik a mogyoróvajat
Hogyan fogyasszuk?
A mogyoró nem minden formában ajánlott, legtermészetesebb a pörkölt, héjas változat, de frissen nyersen is terjedőben egészségtudatos étkezés hívei között, az ázsiai konyha a földimogyoróolaj formában ízesít vele.
Heti 2-4 alkalommal egy maréknyi mennyiségnél többet ne fogyasszunk. Ehetjük önállóan kisétkezésekre, de belekeverhetjük kedvenc müzlinkbe, joghurtba, süteménybe, dúsíthatunk vele salátát, vagy akár egytálételeket is.