-
Kőműves
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Értékesítő
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
karbantartó
-
Óvodapedagógus
-
Asszisztens
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Takarító - Dunakeszi
2024. 11. 22
-
Intézeti titkár
2024. 11. 22
-
Senior Business Analyst - Budapest, XIII. kerület
2024. 11. 23
-
Junior épületgépész mérnök
2024. 11. 22
-
Könyvelő
2024. 11. 22
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Vegyük fel a harcot a mellrákkal!
Szerencsére a mellrákot egészen könnyű megelőzni, kezelni, és ebben igen fontos szerepet játszik a jód. A jódban gazdag étrend kulcspontja a mellrák elkerülésének.
A következőben egy informatív jellegű válogatást olvashatnak, amely bemutatja, hogyan kerülhető el a mellrák kialakulása jód használatával. Megtudhatjuk, hogy hogyan működik ez az ásvány, melyek a legmegfelelőbb jódforrások illetve, milyen könyvekből kaphatnak további tájékoztatást.
A jód és a mellrák kapcsolata
A nagy gyógyszercégeknek semmi érdekük sincs a natúr termékeknek - köztük a jódnak, mint nagyszerű gyógyhatású ásványnak - a szabadalmaztatására.
Kérdés: Okozhat-e a jódtúladagolás golyvát?
Válasz: Az elmúlt száz év orvosi kutatásai kimutatták, hogy a golyvák kialakulását a jódhiány okozza, és nem a jód túladagolása.
Kérdés: Okozhat a jódhiány mellrákot?
Válasz: A mellrák kialakulása több tényezőtől függ. Ennek ellenére nagyon sok bizonyíték szól a jódhiány és a mellrák közötti kölcsönhatás mellet. A jódhiány önmagában nem elegendő a betegség kialakulásához, de minden bizonnyal nagy szerepet játszik ennek megjelenésében.
Ahhoz, hogy a pajzsmirigy helyesen működjön, mintegy napi 6 mg jódra van szüksége. A melleknek mindegy 5 mg-ra, ami azt jelenti, hogy a test többi részének mintegy 2 mg marad. Ez a két milligramm még mindig jóval nagyobb, mint a napi 150 mcg ajánlott napi adag (14xajánlott napi adag) jód. Ez megmagyarázza, hogy miért nem elég a napi javasolt jódmennyiség, és miért van szükség a szervezetben lévő jódmennyiség mérésére illetve az ásvány megfelelő formában való bevitelére.
Határozottan kijelenthetjük, hogy nyilvánvaló kapcsolat van a jódhiány és a mellrák között.
Donnie Yance gyógyász szerint a mellrák kialakulását nagyon sokban befolyásolja a betegségre való genetikai hajlandóság is. A rák főképp a gyenge immunrendszerű embereket támadja meg. A megfelelő mennyiségű jód és a pajzsmirigy hormon általában lecsökkenti a betegség kialakulásának esélyeit. Dr. Max Gerson elismert rákspecialista szerint, a jód igen nagy szerepet játszik a mellrák megelőzésében. Egyes kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy Japánban a rákos megbetegedések száma a jód-dús étrend miatt annyira alacsony.
A szervezetben a legnagyobb jódmennyiség a zsír és izomszövetekben található. Túlsúlyosság esetében a szervezetnek a szokásosnál nagyobb mennyiségű jódra van szüksége, a nagy mennyiségű zsírszövetek miatt. Amint ezt már korábban is említettük, a női mell nagyon sok jódot raktároz. A pajzsmirigy megfelelő működéséhez, illetve a mellek egészségének megőrzéséhez jódra van szükség, ezért fontos a megfelelő mennyiség biztosítása.
Az anyatejnek jóval nagyobb a jódtartalma van, mint a tejpornak, ezért azok a koraszülött babák, akiket tejporral etetnek, gyakran jódhiányban szenvednek. A jódhiány jelentős szerepet játszik a fibrocisztás emlőbetegség kialakulásában. A rák kialakulását a jódhiány miatt kialakult pajzsmirigytúltengés is növelheti. A betegség főleg azokban a térségekben elterjedtebb, ahol kevés a jódfogyasztás.
Jódtartalmú ételek
Rengeteg jódtartalmú étel van, ilyen a hagyma, a különféle tejtermékek, a tej, a tengeri hal, és más tengeri állatok, illetve a tengeri hínár, moszat.
A pajzsmirigyen kívül a női mellszövet tartalmazza a legtöbb jódot. A jódszint csökkenésével nagyobb a mellrák kialakulásának az esélye. Ugyanakkor a rákbeteg nők esetében a mellszövetben megnövekszik az ösztrogén szintje a progeszteroné pedig jelentősen lecsökken. Normál esetben a megfelelő mennyiségű progeszteron egyensúlyban tartja az ösztrogén szintjét, megakadályozva a betegség kialakulását. A Paxil használatának kiiktatásával jelentősen lecsökkenthetjük a betegség megjelenésének esélyeit.
A szervezetből a fölösleges jód a vizelet, az izzadság vagy a könnymirigyeken keresztül távozik. Arra még nem volt példa, hogy valaki jódmérgezést kapott volna az ételből vagy vízből szerzett ásvány miatt. Egy felnőtt férfi napi jódadagja 150 mcg. A jód hiány pajzsmirigytúltengést okoz, de egyben a koleszterinszint növekedéséhez, arterioszklerózishoz, mellrákhoz vagy fibrocisztás emlőbetegséghez is vezethet, illetve akár agykárosodásokat is okozhat például kreténizmust. Az agykárosodások elkerülése érdekében a fejlettebb országokban már az újszülötteken is végeznek pajzsmirigytúltengési szűrővizsgálatokat.