-
Értékesítő
-
Óvodapedagógus
-
Asszisztens
-
Kőműves
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
takarító
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Eladó - Webshop Eladó / Ügyfélszolgálatos
2024. 11. 20
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A tavaszi fáradtság és a betegeskedés sokakat érint, hiszen a szervezet a hosszú téli hónapok után hiányt szenved vitaminokban.
És ez akkor sem kerülhető el mindig, ha tablettás vitaminokat szedsz, hiszen azok közel sem olyan hatékonyak, mint például a friss gyümölcsök, zöldségek. De nincs nagy baj, hiszen tavasszal megjelennek a frissen kapható finomságok, melyek telis-tele vannak fontos és nélkülözhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és egy jól összeállított étrenddel könnyedén kiküszöbölhető a tavaszi energiahiány.
Készítsd el receptjeinket, melyek csak olyan hozzávalókat tartalmaznak, melyek segítenek szervezetednek a tavaszi fáradtság leküzdésében.
SÁRGARÉPA
A sárgarépa legfontosabb bioanyaga a béta-karotin. Az összes zöldség és gyümölcs közül ebben van a legtöbb, mely azért fontos, mert szerepet játszik a szervezet védelmében, részt vesz a szabadgyökök károsító hatásának megakadályozásában, amelyek többek között felelősek bizonyos rákos megbetegedések és az érelmeszesedés kialakulásáért. Magas rosttartalma segíti az emésztés egyensúlyát és rendszerességét megtartani. Vízkötő képessége, gélképző hatása pedig az epesavak és a toxikus anyagok megkötéséért felelős.
TÖK
A tök sok cukrot, fehérjét, rostanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezenkívül nagyon gazdag karotinoidokban, A-, B-, C- vitaminban, illetve kalciumban, foszforban és magnéziumban. A benne található karotinok, a C-vitamin, valamint a magjában található E-vitamin antioxidánsként segítséget nyújt a szervezetnek a szabadgyökök megkötésében, így csökkenti a rákos betegségek kialakulásának esélyét.
Sárgarépa-tök leves
Hozzávalók:
- 15 dkg sárgarépa
- 15 dkg tök
- 1 fej vöröshagyma
- Fél piros chili paprika
- 1 db gyömbér
- 1 kávéskanál currypor
- ½ liter zöldségleves
- 1 evőkanál napraforgóolaj
- koriander
Vágd apróra a sárgarépát és a tököt, a fej vöröshagymát, a chilit és a gyömbért. Tedd a curryt az olajba és hevítsd fel, majd az összevágott hozzávalókat párold meg rajta. Öntsd fel a levessel, majd főzd 5 percig. Turmixold össze és szórd meg egy kis korianderrel.
NARANCS
Ruténtartalmának köszönhetően gyógyítja a vérereket, nyugtatja az idegeket. A benne lévő nobelitin csökkenti a vér sűrűségét és csomósodását. A C- és A-vitamin megelőzhetik a meghűléses betegségeket, jótékonyan hatnak a légzőszervi nyálkahártyákra is. A narancsban lévő ásványok csökkentik a vérnyomást is.
Savtartalma serkenti a gyomor és a belek működését, megkönnyíti a hasnyálmirigy munkáját. Rendszeres fogyasztásával megszüntethető a székrekedés. Bioflavont is tartalmaz, így vírus- és baktériumölő is. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint erősíti az immunrendszert, de tökéletes kiegészítője a rákos betegségek kezelésének is.
SPENÓT
Magas antioxidánstartalma miatt nagy szerepe van a szervezet egészségének megőrzésében, de sok luteint és természetes karotinoidot is tartalmaz. Ez az anyag csökkenti az öregedés velejárójaként jelentkező sárgafolt-elfajulást, amely vakságot okozhat. Vastartalma jótékonyan hat a vér összetételére, rendszeres fogyasztásával elkerülhető a vérszegénység.
Narancsos, spenótos saláta
Hozzávalók:
- 10 dkg apróra vágott spenót
- 1 narancs, feldarabolva
- 20 g darabolt dió
- 1 evőkanál almaecet
- 4 evőkanál narancslé
- 1 evőkanál dióolaj
- só, bors
- cukor
Keverd össze a spenótot, az almát és a darabolt diót. Az almaecethez add hozzá a narancslét és a dióolajat. Ízesítsd cukorral, sóval és borssal ízlés szerint, majd öntsd a salátára.