-
karbantartó
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
takarító
-
Értékesítő
-
Kőműves
-
Óvodapedagógus
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Horgos Rakodó Teherautó-sofőr (CE)
2024. 11. 21
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Komissiózó / Rendelés ellenőr
2024. 11. 21
-
Teherautó sofőr (CE) Frigo disztribúció
2024. 11. 21
-
Tolóoszlopostargonca-vezető
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Mérgező-e a földieper?
A világ egyes részein már betiltották az epertermesztésben használt bróm-metánt, mivel különösen káros az ózonrétegre. Mint mindegyik vegyi rovarirtó szer, a bróm-metánnak is káros hatásai vannak az egészségre. Légúti-, idegrendszeri- és ideggyógyászati megbetegedéseket is okozhat, főként azoknál az embereknél, akik az ezt használó gazdaságokban dolgoznak vagy ezek mellett élnek. Most már igyekeznek kivonni ezt a veszélyes vegyszert az eperföldekről, de egy olyan másik anyaggal akarják helyettesítik, amelyik a DNS-ünket károsíthatja, vetélést, rákot és agykárosodást okozhat. Az új vegyszer, a jódmetil, még annál a szernél is mérgezőbb, amelyik helyett használnák.
A jelenlegi vitatéma az, hogy ez a vegyszer mennyire lesz hatással a gazdaságokban dolgozókra és a városlakókra, és hogy milyen komoly egészségügyi gondokat fog ez majd okozni. Mindazonáltal, az igazi kérdés az lenne: hogyan birkózunk meg a veszélyes vegyszerekkel, mint a mezőgazdaság sürgető problémájával? Ahogyan nekünk meg kell birkóznunk a piszkos olajjal és a környezetszennyezéssel, az élelmiszerünket termesztő gazdaságoknak a rovarirtó szerekkel kell szembeszállniuk. Ez a választás segíthet megakadályozni az egész emberi faj megmérgezését, ellenkező esetben szennyezett termékeket fogunk enni, és szennyezett vizet fogunk inni. A tudósok szerint a vegyszer mezőgazdasági felhasználása során biztosan a levegőbe és a talajvízbe jutna.
Hogyan hat szervezetünkre a szennyezett, mérgező eper?
A problémának csak az egyik része a szennyeződés csökkentése az ismert mérgekkel szemben, hiszen azt senki nem tartja számon, hogy milyen más mérgek vannak már a szervezetünkben. Például, ha egy vegyszerrel permetezett epret ennénk, és ha még soha azelőtt nem lettünk volna kitéve ilyen vegyszereknek, a vegyszeres eper azonnal megbetegítene. Ez azért történhetne meg, mert az immunrendszerünk sokkal aktívabb lenne, és jobban védekezne a támadások ellen, mint ahogy azt napjainkban teszi. Ennek ellenére, mivel még nem voltunk vegyileg szennyezve, a szervezetünk méregtelenítene.
De sajnos manapság nem ez a helyzet. Számos tanulmány kimutatta, hogy a szervezetünk már tele van rovarirtókkal és vegyszerekkel, amelyek már sohasem ürülnek ki belőle. Ha ez az eset áll fenn, egy vegyszer sem biztonságos. Ez olyan mintha azon gondolkoznánk, hogyan fenekeljük el a gyereket, akinek balesete volt és 16 csontja eltörött, és tele van súlyos égésekkel a teste. Még ha meg is tudnánk győzni valakit, hogy a gyerek elfenekelése hasznos, vagy hogy az ételünkben lévő rovarirtószerek jók, már akkorák a károk, hogy túlságosan naiv lenne azt hinni, hogy okos dolog még több ütést mérni rá - főleg, ha nem mérgező, természetes anyagokat is használhatnánk, ha egy kicsit is utánanéznénk.