Így metsszük meg a bogyós gyümölcseinket, hogy jövőre is élvezhessük a málna, a ribizli és a szeder termését

Az őszi kerti munkáknál ne feledkezzünk meg a bogyós gyümölcsökről, például a málna, a ribizli, az egres, és a szeder is meghálálja a törődést, metszésük fontos a növények egészsége és terméshozama miatt is. Az őszi metszéssel a növényt előkészítjük a következő évre, eltávolítjuk a beteg vagy elhalt ágakat, és segítjük a friss hajtások növekedését.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tudnivalót bogyós gyümölcseink őszi metszéséhez.

Málna

A nyáron termő málna esetén az elöregedett, idén termett vesszőket teljesen el kell távolítani, mivel ezek már nem fognak újra teremni. Az új, zöld hajtásokat kell csak meghagyni, mert ezek lesznek a következő évi termővesszők. Az egészséges vesszők közül válasszuk ki a 6-8 legerősebb hajtást, a többit nyugodtan távolítsuk el.

Ribizli és egres

Az idősebb, 3-4 éves vesszőket kell eltávolítani, mivel ezek már nem produktívak. A növényt fiatalítsuk, csak az új, erős hajtásokat hagyjuk meg, hogy a következő évben ezek adják a termést. Fontos az is, hogy metsszük le az egymást keresztező ágakat, hogy megmaradjon a növény eegészséges formája.

Szeder

A szeder esetében azokat a vesszőket kell eltávolítani, amelyek idén termettek, mivel ezek nem hoznak már többé gyümölcsöt. A friss hajtásokat meghagyjuk, ezek fogják adni a következő évi termést. Ha a növény túl sűrű, ritkítani kell, hogy több fényt kapjon majd a termés.

Tartsd tisztán a metszőollót

A bogyósok metszéshez használt eszközöket mindig tartsuk tisztán, hogy elkerüljük a fertőzéseket. A beteg, sérült vagy elhalt ágakat azonnal távolítsuk el, és semmisítsük meg, hogy ne terjedjenek a betegségek. Ügyeljünk arra, hogy a metszés után a növény elegendő tápanyagot és vizet kapjon, hogy megerősödjön még a tél előtt. A megfelelő őszi metszés segíti a növényeket abban, hogy egészségesek maradjanak és bőségesen teremjenek a következő szezonban.

értékelés