-
Asszisztens
-
Kőműves
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Értékesítő
-
karbantartó
-
takarító
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Horgos Rakodó Teherautó-sofőr (CE)
2024. 11. 21
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Komissiózó / Rendelés ellenőr
2024. 11. 21
-
Teherautó sofőr (CE) Frigo disztribúció
2024. 11. 21
-
Tolóoszlopostargonca-vezető
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Rengeteg érv szól amellett, hogy a téli vitamin szükségletünket elsősorban kivivel pótoljuk. Már egy darab arany, vagy zöld kivi fedezi a napi C-vitamin szükségletünk többszörösét, ezen kívül jót tesz a légzésnek, vérkeringésnek, emésztésnek és a szemünk egészségének is.
Az arany kivi hol terem?
Az eredetileg Kínából, a Jangce folyó medencéjéből származó kivit misszionáriusok vitték második hazájába, Új-Zélandra. A legegészségesebb változatát, a "Golden Kiwi Fruit" -ot már itt nemesítették ki. Az arany kivi a zöldnél intenzívebb aromájú és édesebb, de nem csak ebben különböznek.
Az arany kivi vitamintartalma
Az arany változat még a zöldnél is több C vitamint tartalmaz. Egyetlen szem gyümölcs elfogyasztása egy felnőtt napi C–vitamin szükségletét többszörösen fedezi, emellett gazdag E-vitaminban és K-vitaminban is. Ezen kívül mindkettőben nagy mennyiségben találhatunk rostokat, káliumot, klorofillt és luteint.
A kivi tárolása
A téli vitaminpótlásra azért is érdemes kivit választani, mert a kivi az egyik legkevésbé permetezett gyümölcs. Gyakran kemény, még éretlen állapotban találhatjuk meg a boltok polcain, ezzel kapcsolatban jó tanács, hogy papírzacskóban tárolva hamarabb megérik és tovább gyorsíthatjuk a folyamatot azzal, ha almát, vagy banánt teszünk mellé, így egy nap alatt megérlelhetjük a gyümölcsöt.
A kivi rosttartalma
Mind a zöld, mind pedig az arany kivi elképesztően jó hatással van a szervezetünk egészségére, szinte felsorolni is nehéz a pozitív hatásait. Méregtelenítő, mert rostjai eltávolítják a vastagbélben felhalmozódó mérgeket és más salakanyagokat. Antibakteriális hatású, mert a kiviben található aktinchinin nevű fehérje számos kutatásban gombaölő és antibakteriális hatásokat mutatott.
Rákellenes hatását egérkísérleteken bizonyították: poliszaharid és antioxidáns komplexe a tumorsejtek csökkenését is képesek előidézni. Ha ez nem lenne elég meggyőző, még a pihentető alvást is elősegíti, mert természetes növényi melatonint - alvást szabályozó hormont - tartalmaz. Napi egy-két kivi elfogyasztása jó hatással van a szív és érrendszerünkre, valamint a légzőszerveinkre is. Emésztőrendszeri betegségek ellen is sikerrel alkalmazható, a kiviben lévő antioxidánsok és rostok képesek az emésztőrendszer gyulladáscsökkentőjeként működni. A szem egészsége és a látás terén is hasznos ez a szupergyümölcs, az előbb már említett lutein tartalmának köszönhetően.
A kivi termesztése itthon
Kevesen tudják, hogy a kivi hazánkban is megterem, egy kis zalai faluban, Becsehelyen közel négy hektárnyi területen nevelik, ahol a talaj és klíma kiválóan alkalmas a nagyüzemi termesztéshez.