-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Kőműves
-
Óvodapedagógus
-
karbantartó
-
Asszisztens
-
Értékesítő
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Hova soroljuk az avokádót, a gyümölcsök vagy a zöldségek közé?
Az avokádót (tudományos neve Persea americana) a Lauraceae (babérfélék) családba és a Laurales rendbe soroljuk. Ugyanebbe a családba tartozik a kámfor- és a fahéjfa is. Az avokádófát rendkívül értékes növényként tartják számon az egész világon, mivel termése az avokádó, a tápanyagok gazdag forrása. Több fajtája ismert, mégis a legkeresettebb a Hass-avokádó. A fa magról vethető, de hat év is eltelhet, míg termővé válik. Éppen ezért kereskedelmi célokra létrehozott avokádó ültetvényekre oltott növényeket telepítenek.
Az avokádó bőségesen tartalmaz makro- és mikroelmeket, vitaminokat, ásványi anyagokat, zsírokat, élelmi rostokat, karotint, kalciumot, magnéziumot és káliumot. Tekintettel arra, hogy az avokádó nátrium- és koleszterinmentes, fontos szerepe van az egészségvédelemben. Mivel sokat tudunk az avokádóról, annál sürgetőbb eldönteni, hogy a gyümölcsök vagy a zöldségek közé soroljuk?
Az avokádó használata gasztronómiai szempontból
A gasztronómiában zöldségként és gyümölcsként is megállja a helyét
Az avokádót gyakran használják zöldségként a konyhában. Saláták összetevője, ételek ízesítője, számos recept fő hozzávalója. Viszont gyümölcsként használják desszertek és fagylaltok készítésére. Tehát gasztronómiai szempontból az eredmény döntetlen, mivel az avokádó gyümölcsként és zöldségként is megállja a helyét.
Szamóca szezonban kötelező kipróbálni: Avokádós-epres saláta
Avokádókrém recept |
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy közepes tálban keverjük össze az avokádót, a limelevet és a sót.Keverjük hozzá a hagymát, a koriandert, a paradicsomot és a fokhagymát.Végül adjuk hozzá a Cayenne-borsot is, és pihentessük a hűtőben 1 órát, hogy az ízek összeérjenek.Trumixgépben krémesíthetjük. |
Az avokádó botanikai szempontból
A botanikusok gyümölcsként határozzák meg a növény érett, zamatos magházát vagy magházait. Ezért növénytanilag nem kétséges, hogy az avokádó egy gyümölcs, méghozzá a bogyósok közül. A fenti szabály szerint viszont botanikailag nemcsak az avokádó, hanem a zöldségként ismert borsó, paradicsom, chili paprika, paprika, sőt a gabonafélék is gyümölcsnek tekinthetőek!
Általános szempontok az avokádó besorolásával kapcsolatban
A laikusok szerint a gyümölcs a fán terem, a zöldséget viszont termesztik, mint a fűszernövényeket és néha a cserjéket. Mivel az avokádó fán terem, ezért a gyümölcs- kategóriában tartják számon. Egy másik szempont szerint a Lauraceae család, amelybe az avokádófa tartozik, többnyire gyümölcsfák fajait tartalmazza, ezért az avokádó gyümölcsnek tekinthető. Ugyanakkor, ha leszedjük, az avokádót, a következő évben a fa újra terem, ami szintén a gyümölcsfák jellemzője. A piacokon is az avokádót a gyümölcsrészlegen találjuk meg, ami szintén a gyümölcsökhöz való tartozást bizonyítja.
Avokádó: végül is gyümölcs vagy zöldség?
Ezek után megállapíthatjuk, hogy az avokádó gyümölcs vagy zöldség volta csupán nézőpont kérdése. Sokan arra az álláspontra helyezkednek, hogy az avokádó valójában egy zöldség ízű gyümölcs. Pontosabban az avokádó gyümölcsként és zöldségként is szerepelhet étrendünkben, de ami valójában fontos az az, hogy egészségvédő hatása miatt minél gyakrabban fogyasszuk.