Duku - a trópusok gyümölcse
A Meliaceae (mahagonifélék illetve imafüzérfafélék) családhoz tartozó langszat- vagy lanzafa fajtáit két főtípusba sorolják, egyik a duku, a másik pedig a langszat.

A duku bemutatása

 

A duku elsősorban a délkelet-ázsiai térségben található meg, főleg Malajzia területén. Mivel a dukut ritkán szállítják és nem is exportálják, ezért még a nagyvárosokban is nehéz friss gyümölcsöt találni (bármit is mondjanak az elárusítók).

Ellentétben a vékony héjú langszattal, a duku sárgásbarna héja vastag és rostos, gyakran tejnedvet is tartalmaz. A gömbölyű vagy tojásdad gyümölcs belső üregeit kocsonyás, zselés lé tölti ki, amelyben a magok vannak. Ez a duku ehető része, melynek édeskésen savanykás az íze. A gyümölcs mérete változó a ping-pong labdától, egészen a golflabda méretig.

 

duku-gyumolcs
Duku

 

A duku kellemesen zamatos ízű, a langszat viszont savanyú. Ellenben megtörténhet, hogy a duku is savanykás. Erről úgy győződhetünk meg, hogy finoman megnyomjuk a csúcsa melletti részt, ha könnyen kicsordul a leve, akkor biztosan édes, ha viszont nehezen reped a héja ezen a helyen, akkor savanyú ízű. Azt is mondják, hogy a gömbölyded gyümölcsre inkább jellemző az édes íz, mint a tojás alakúra.

A jó gyümölcs édes és vastag húsú. Nagyobb mennyiségben árulják, és aki friss dukut keres a térségben, inkább a kisebb helységekben találja azt meg, mint a nagyvárosokban.

A friss duku halványsárga, felületén néhány "szeplővel" és sötétebb folttal, a csúcsa pedig fakó. Ha a gyümölcs héján sok a sötét folt vagy hiba, és a csúcsánál kibuggyan a leve, akkor ez azt jelenti, hogy a duku elkezdett megromlani, ami a trópusi hőmérsékletnek köszönhetően általában egy-két nappal a betakarítás után bekövetkezik.

Ha lehetőségünk van rá, akkor feltétlenül érdemes megkóstolni ezt az egzotikus gyümölcsöt!

értékelés