-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
takarító
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Értékesítő
-
karbantartó
-
Asszisztens
-
Kőműves
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Egzotikus trópusi nyaraláson érezhetjük magunkat, amikor egy érett, zamatos mangót kóstolunk. Megmutatjuk a trükköt, hogyan válasszuk ki a legfinomabb mangót a boltban.
Hogyan vásároljunk finom mangót?
Legjobb lenne, ha a mangót teljesen érett állapotában tudnánk megvásárolni és megkóstolni, amikor a gyümölcs húsa rendkívül puha lédús, édes és zamatos. Sajnos ez a Kárpát-medencében nem igazán lehetséges, marad az alábbi jótanács:
A hipermarketekben kapható akciósan 300 forintos, érettlenül, zölden szedett, darabokat inkább kerüljük, válasszunk olyan gyümölcsöt, aminek héja kellően színeződött, sok benne a sárga és piros árnyalat, a gyümölcshús tapintásra nem kőkemény, a héján nyoma sincs fonnyadtságnak. Hazaérve még mindig érdemes egy hetet utóérlelnünk mangónkat egy zacskóban, egy alma társaságában, hogy biztosak legyünk a teljes érettségben.
Az ananász mellett a mangó legdrágább gyümölcs a trópusokon
Fogyasztás előtt hámozzuk meg a gyümölcsöt, mert héjában olyan anyagok találhatóak, amelyek egyeseknél allergiás reakciót válthatnak ki. Vágjuk félbe a gyümölcsöt, majd egy csavarintással szedjük kétfelé, és a fenti képen látható bemetszésekkel tálaljuk.
Mangó összetétele:
- 70-80% víz
- 20% cukor
- 0,3 % fehérje
- 0,1-08% szerves savak
Vitamintartalma: C, A, B6, E vitaminokat tartalmaz.
Kalóriatartalma: kb. 60 kcal (100g)
Így néz ki a mangófa a természetben
A mangófa méltóságteljes, terebélyes, sűrű lombú gyümölcsfa. 100 évig is elélhet, s akár a 45 méteres magasságot is elérheti. Levelei lecsüngő kard alakúak, fényesek, örökzöldek.
Január és március között kb. 2 hétig virágoznak apró buga virágzatai, melyek érdekessége, hogy hajnalban nyílnak és bódító illatot árasztanak. Az ízes termés 2-4 hónap alatt érik be, folyamatosan, pár hónapon keresztül. Több mint 100 nemesített fajtáját termesztik: Bombay, Julie, Pairi, Kensington, Dodo, Boribo a legismertebbek.
Mangó szaporítása magról
Bár a trópusokon a vegetatív szaporítás az általános, de kísérletető kedvű hobbikertészek kipróbálhatják a magról való nevelést is. Ha elfogyasztottuk az érett mangót, a lehető legalaposabban pucoljuk körbe a szőrös magot, majd egy-két napon belül ültessük el az alábbi módon.
A kezünk biztonságára ügyelve próbáljuk meg feltörni a kemény maghéjat és kibányászni a közepéből a puha, vese alakú, nagyobb mandula méretű magot, majd vessük el laza földkeveréket tartalmazó cserébe. A csírázáshoz magas talajhőmérsékletet igényel, biztosítsunk talpmeleget a számára, így is 2-3 hét a legjobb esetben, mire elindul a növekedés.
Trópusi származása révén a mangó egyenletes meleget, magas páratartalmat és rendszeres vízutánpótlást igényel. Óvni kell a huzattól és a hirtelen hőmérsékletingadozástól. Télen télikertben vagy szobában, nyáron inkább a szabadban, a kert legmelegebb részén tartsuk.
Mangós receptek
Banános reggeli
Hozzávalók: mangó, banán, narancs, szezámmag, búzadara és ízlés szerint méz összeturmixolva
Koktél trópusi gyümölcsökből
Hozzávalók: fél db ananász, egy fürt szőlő, 1 mangó, asványvíz vagy limonádé
Turmixoljuk össze a meghámozott, feldarabolt gyümölcsöket, higítsuk a vízzel vagy limonádéval és azonnal szervírozzuk.