8 gyümölcs, amit akár mindennap javasolt enni

Habár az egészséges táplálkozást illetően koránt sincs minden kérdésben konszenzus, ahhoz nem fér kétség, hogy a magasan feldolgozott ételek nagyarányú bevitele káros hatással van a szervezetünkre. Emiatt ajánlott napi rendszerességgel minél több feldolgozatlan vagy nyers élelmiszert fogyasztanunk. Ennek talán a legegyszerűbb módja, ha odafigyelünk arra, hogy étrendünk minden nap tartalmazzon friss gyümölcsöt.

Cikkünkben nyolc olyan gyümölcsöt gyűjtöttünk össze, amelyek garantáltan hozzájárulnak a diétánk minőségének növeléséhez.

A gyümölcsfogyasztás pozitív hatásai

Az elsődleges érv, ami a rendszeres gyümölcsfogyasztás mellett szól, hogy kiváló forrást jelentenek a vitaminszükségletünk fedezésére. Ugyan a vitaminok ajánlott napi mennyiségét táplálékkiegészítőkkel is bevihetjük a szervezetünkbe – és bizonyos élethelyzetekben, például rendszeres testmozgás esetén ez kifejezetten ajánlott is –, a friss gyümölcsök fogyasztása ezek mellett is javasolt. Az A-, C-, E- és egyéb vitaminokon túl ugyanis a legtöbb gyümölcs sok hasznos ásványi anyagot, antioxidánst, illetve emészthető rostokat is tartalmaz, miközben kalória- és zsírtartalmuk igen alacsony.

Mindennek köszönhetően pozitív élettani hatásaiknak hosszú a sora: serkentik az emésztést és az anyagcsere-folyamatokat, hozzájárulnak a vércukorszint és a vérnyomás alacsonyan tartásához, valamint csökkenthetik az olyan betegségek kialakulásának kockázatát, mint a szívroham, a stroke, a cukorbetegség vagy a rák. Ezen felül gyulladáscsökkentő hatásúak, és még a fogyásban is segítenek.

A kiegyensúlyozott táplálkozásnak azonban a változatosság az alapja, így az is fontos, hogy minél többféle gyümölcsöt együnk a szezonalitásnak megfelelően. Nézzük, melyek azok a gyümölcsfajták, amelyeket mindenképp érdemes beiktatni a napi étkezésünkbe!

8 gyümölcs, amit fogyasszunk mindennap

Alma

Nem véletlenül fújja mindenki kívülről a mondást, miszerint „napi egy alma az orvost távol tartja”. A talán legismertebb és legnépszerűbb gyümölcs A-, B-, C-vitamint, káliumot, magnéziumot, kalciumot és foszfort is tartalmaz. Kimagasló rosttartalma révén jótékony hatással bír a bélflórára, és a kilók elleni küzdelemben is hatásosnak bizonyul.

Narancs

A téli hónapok közkedvelt citrusféléje, a narancs az egyik legkiválóbb C-vitamin-forrás, egyetlen gyümölcs elfogyasztása a napi szükségletünk 117%-át fedezi. Ennek köszönhetően remek immunerősítő. Emellett rostokban gazdag, továbbá magas a kalcium-, magnézium- és káliumtartalma is.

Grépfrút

A grépfrút szintén egy C-vitaminban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag citrusféle, bár savanyú íze miatt talán kevésbé népszerű, mint a narancs. Pozitív hatásai azonban elvitathatatlanok: amellett, hogy a viszcerális zsír csökkentésével elősegíti a fogyást, és szinten tartja a koleszterint, a gyulladásos betegségek, illetve a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti.

vitaminok_edenkert

Áfonya

Valószínűleg az áfonyának a legmagasabb az antioxidáns-tartalma a gyümölcsök és zöldségek között. Ennek következtében rendszeres fogyasztásával a szívroham és a stroke kockázatát is csökkenthetjük, de az öregedés negatív hatásaival, illetve a rákkal szemben is ellenállóbbá tehet. Az agyi funkciók és a csontok egészségét is növeli.

Földi eper

Az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcs, a földi eper valóságos C-vitamin-bomba: alig néhány szemet kell fogyasztanunk belőle, hogy fedezzük az ajánlott napi beviteli mennyiség 100%-át. Emellett káliumban, mangánban és folsavban is gazdag. Segíthet a vércukorszint normalizálásában, valamint gyulladáscsökkentő hatása is ismeretes.

Banán

A banán kiváló tápanyagforrás: szénhidrát- és fehérjetartalma is magas. A gyümölcsök között kiemelkedő a B6-vitamin-forrásnak számít, ami az idegrendszer és az immunrendszer egészséges működéséhez elengedhetetlen. Ezen felül vasat, jódot, foszfort, kalciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz.

Gránátalma

A gránátalma kalória- és zsírszegény, ám annál több rostot tartalmaz. Magas antioxidáns- és polifenol-tartalma révén megóvja a sejteket a szabadgyökök pusztító hatásától. K-vitaminban gazdag, ami a csontok egészsége szempontjából nagyon fontos. Az agyi megbetegedések, így az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór kialakulásának megelőzésében is szerepet játszhat.

Görögdinnye

A görögdinnye 92%-a víz, így kiválóan hidratál – nem is véletlen, hogy közkedvelt csemegének számít a nyári kánikulák alkalmával. További pozitívumai is vannak a dinnyefogyasztásnak: a cirullin nevű aminosav révén serkenti a vérkeringést, és az állóképességet is növeli; antioxidáns-tartalmának köszönhetően pedig az oxidatív stressz csökkentésében is segít.

Persze az évszakok váltakozásával az idénygyümölcsök felhozatala is változik, emellett az egészségügyi kondíciónk is befolyásolhatja, hogy mely fajtákat ehetjük és melyeket nem. Mindenesetre az év egészében elérhető megannyi gyümölcs, amelyek napi rendszerességgel fogyasztva garantáltan hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez.

 

értékelés