
A gyümölcsfák és a cserjék igen értékes növényei a kertnek. Fogyasztásra alkalmas termésüket sokféleképpen hasznosíthatjuk. Fontos tudni mikor érnek be gyümölcseink, és mikor szedhetjük le őket? Ez a fajtájuktól is függ és nem utolsó sorban az időjárási körülményektől, valamint a természeti környezettől. Lássuk, néhány fajta beérési idejét!
Alma: július-november eleje
Kajszibarack: május-június (a legtöbb fajta)
Avokádó: nyár-ősz (guatemalai fajta)
Banán: késő nyár-ősz (enyhe éghajlatú vidéken)
Áfonya: 60-80 nappal a virágzás után
Cseresznye és meggy: május-július
Citrusfélék: egész évben (enyhe éghajlatú vidéken)
Ribizli: késő tavasz-nyár
Füge: első termés június-július, második termés augusztusban
Egres: késő tavasz-nyár
![]() |
Naspolya: február-május
Nektarin: június-szeptember (enyhébb éghajlatú vidéken már áprilisban érik)
Olajbogyó: egész évben (enyhe éghajlatú vidéken)
Őszibarack: június-szeptember
Körte: július-október vége
Datolyaszilva: késő ősz-tél
Szilva: június-augusztus
Gránátalma: ha már pirosas-sárgás színű
Málna: kora nyár-ősz, folyton termő
Birs: ősz
![]() |