-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Kőműves
-
Óvodapedagógus
-
karbantartó
-
Asszisztens
-
Értékesítő
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Nincs annál bosszantóbb, amikor az alma két hét után megfonnyad vagy megrohad. Mutatjuk, hogyan áll sokáig az alma.
Az almaszüret java hazánkban szeptember-októberben kezdődik el, mivel a magyar ültetvények jelentős részében őszi almákat termelnek. A kiskertekben inkább előfordul egy-egy nyári almafa. A gyümölcsbetakarítás egy nagyon fontos állomáspontja a termelésnek. Nem elég, hogy mindezt a megfelelő időben, és odafigyelve kell elvégezni, de ahhoz, hogy a megtermelt gyümölcs ízét, frissességét minél tovább élvezni tudjuk, megfelelően kell tudnunk tárolni.
Alma tárolása
Rekeszben, hűtőben, pincében vagy egyesével újságpapírba csomagolva? Összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, hogyan áll hónapokig az alma.
-
Hűvös hely: Az almát érdemes hűvös, 0–4 °C közötti hőmérsékletű helyen tárolni, például hűtőszekrényben vagy hűtőkamrában. Az alacsony hőmérséklet lassítja a gyümölcs érését és a romlási folyamatokat.
-
Páratartalom: Az alma számára az ideális páratartalom 85-90% körül van. Ha túl száraz a környezet, az alma kiszáradhat, míg a túl magas páratartalom rothadáshoz vezethet. A hűtőben érdemes műanyag zacskóban, de szellőző nyílásokkal ellátva tárolni az almát, hogy megfelelően szabályozzuk a páratartalmat.
-
Elkülönítés más gyümölcsöktől: Az alma etilén gázt bocsát ki, ami gyorsítja más gyümölcsök és zöldségek érését, és ezzel együtt azok romlását is. Érdemes az almát külön tárolni, hogy megakadályozzuk ezt a hatást.
-
Ne tároljuk sérült almákat: Az almákat érdemes rendszeresen ellenőrizni, és a sérült vagy rothadó darabokat azonnal eltávolítani, mivel ezek a többi alma romlását is előidézhetik.
-
Tárolás dobozokban vagy rekeszekben: Ha nagyobb mennyiségű almát tárolunk, érdemes azokat fa- vagy műanyag rekeszekbe helyezni, ahol levegővel érintkezhetnek, de mégis védettek a sérülésektől.
-
Sötét hely: Az almák számára a sötét hely előnyös, mert a fény gyorsíthatja az érési folyamatot.
Melyik fajta meddig áll el?
Fajtától függ, hogy melyik almát meddig lehet tárolni. A Jonathan almát 2-4 hónapig, míg az Idared fajtát 6-8 hónapig is el lehet mindenféle kockázat nélkül tárolni.