Ha így tárolod az almát, sokáig friss és ropogós marad

CÍMKÉK alma hogyan pince

Nincs annál bosszantóbb, amikor az alma két hét után megfonnyad vagy megrohad. Mutatjuk, hogyan áll sokáig az alma.

Az almaszüret java hazánkban szeptember-októberben kezdődik el, mivel a magyar ültetvények jelentős részében őszi almákat termelnek. A kiskertekben inkább előfordul egy-egy nyári almafa. A gyümölcsbetakarítás egy nagyon fontos állomáspontja a termelésnek. Nem elég, hogy mindezt a megfelelő időben, és odafigyelve kell elvégezni, de ahhoz, hogy a megtermelt gyümölcs ízét, frissességét minél tovább élvezni tudjuk, megfelelően kell tudnunk tárolni.

apple-1589869_1280

Alma tárolása

Rekeszben, hűtőben, pincében vagy egyesével újságpapírba csomagolva? Összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, hogyan áll hónapokig az alma.

  1. Hűvös hely: Az almát érdemes hűvös, 0–4 °C közötti hőmérsékletű helyen tárolni, például hűtőszekrényben vagy hűtőkamrában. Az alacsony hőmérséklet lassítja a gyümölcs érését és a romlási folyamatokat.

  2. Páratartalom: Az alma számára az ideális páratartalom 85-90% körül van. Ha túl száraz a környezet, az alma kiszáradhat, míg a túl magas páratartalom rothadáshoz vezethet. A hűtőben érdemes műanyag zacskóban, de szellőző nyílásokkal ellátva tárolni az almát, hogy megfelelően szabályozzuk a páratartalmat.

  3. Elkülönítés más gyümölcsöktől: Az alma etilén gázt bocsát ki, ami gyorsítja más gyümölcsök és zöldségek érését, és ezzel együtt azok romlását is. Érdemes az almát külön tárolni, hogy megakadályozzuk ezt a hatást.

  4. Ne tároljuk sérült almákat: Az almákat érdemes rendszeresen ellenőrizni, és a sérült vagy rothadó darabokat azonnal eltávolítani, mivel ezek a többi alma romlását is előidézhetik.

  5. Tárolás dobozokban vagy rekeszekben: Ha nagyobb mennyiségű almát tárolunk, érdemes azokat fa- vagy műanyag rekeszekbe helyezni, ahol levegővel érintkezhetnek, de mégis védettek a sérülésektől.

  6. Sötét hely: Az almák számára a sötét hely előnyös, mert a fény gyorsíthatja az érési folyamatot.

Melyik fajta meddig áll el?

Fajtától függ, hogy melyik almát meddig lehet tárolni. A Jonathan almát 2-4 hónapig, míg az Idared fajtát 6-8 hónapig is el lehet mindenféle kockázat nélkül tárolni.

értékelés