-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
karbantartó
-
Kőműves
-
takarító
-
Asszisztens
-
Óvodapedagógus
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Takarító - Dunakeszi
2024. 11. 22
-
Intézeti titkár
2024. 11. 22
-
Senior Business Analyst - Budapest, XIII. kerület
2024. 11. 23
-
Junior épületgépész mérnök
2024. 11. 22
-
Könyvelő
2024. 11. 22
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A banán gyógyhatásai
Latin neve: Musa acuminata colla.
A banánfa (ami igazából nem fa, hanem egy lágyszárú) gyümölcse 6-20 darabos csoportokban közös száron terem, 5-20 csoport alkot egy fürtöt.
Különféle méretű (10-20 cm), színű (sárgától barnáig), tömegű (70-150 g) és ízű fajtája ismeretes. A gyümölcsöt kívülről védőhéj fedi, húsa tömör, krémszerű, ízletes és édes.
Mit tartalmaz a banán?
A banán kalóriadús gyümölcs, de kevés zsírt tartalmaz, viszont bővelkedik jótékony hatású antioxidánsokban, ásványi anyagokban és vitaminokban.
1 db közeoes banán kalóriatartalma: 105 Kcal
Szénhidrát tartalma: kb. 24 gramm
A banán húsa könnyen emészthető. Fruktózt és szacharózt tartalmaz, melyek fogyasztás után azonnal energiával töltik fel a szervezetet; ezért fogyasztják előszeretettel a sportolók, és ezért iktatják be az alacsony súlyú gyerekek étrendjébe.
Sok rostot tartalmaz (7% javasolt napi mennyiség 100 g-ban), ezért kiválóan alkalmas a székrekedés megelőzésére, mivel rendben tartja a bélműködést.
Sok olyan polifenol antioxidánst tartalmaz, mint a lutein, a zeaxantin, az alfa- és a béta-karotén. Ezek az anyagok védik a szervezetet az oxigén szabad gyökök, valamint a reaktív oxigén származékok hatása ellen, melyeknek óriási szerepük van az öregedés és bizonyos betegségek kialakulásában.
Kiváló B6-vitamin (piridoxin) forrás, a javasol napi bevitelnek kb. 28%-át szolgáltatja. Ennek a vitaminnak fontos szerep jut a vérszegénység és az ideggyulladás kezelésében, valamint csökkenti a hemocisztin szintet (ez az egyik oka a koszorúér-megbetegedésnek és különféle betegségek lefolyásának).
A gyümölcs kiváló C-vitamin forrás (100 g-onként kb. 8,7 mg-ot tartalmaz). A C-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztása segíti a szervezetet a fertőzések és a szabad gyökök hatása elleni harcban.
A friss banán optimális mennyiséget szolgáltat szervezetünknek olyan ásványi anyagokból, mint például a réz, a magnézium és a mangán. A magnézium csonterősítő, de a szívműködésre is jó hatással van. A mangán az antioxidáns enzimek segítő eleme, a réznek pedig a vörös vértestek termelésében van szerepe.
A banán rendkívül gazdag káliumban, 100 g gyümölcs 358 mg-ot tartalmaz. A kálium fontos szerepet kap a szervezet sejtjeinek és nedveinek egyensúlyban tartásában, rendben tartja a vérnyomást és a szívműködést, a nátrium kedvezőtlen befolyásával szemben.