-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Kőműves
-
Asszisztens
-
Értékesítő
-
takarító
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
karbantartó
-
Horgos Rakodó Teherautó-sofőr (CE)
2024. 11. 21
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Komissiózó / Rendelés ellenőr
2024. 11. 21
-
Teherautó sofőr (CE) Frigo disztribúció
2024. 11. 21
-
Tolóoszlopostargonca-vezető
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A banán beszerzése, felhasználása és tápértéke
Az érett banán törékeny, és rövid idő alatt elromlik. Még zölden szedik le, mert így könnyebb szállítani. Hogy megérjenek, etilénnel kezelik, és érett gyümölcsök mellett tárolják. Üzletben a kívánt célnak megfelelően válasszunk banánt: a zöldebbek több napig elállnak, a sárga, esetleg már foltos gyümölcsöt minél hamarabb el kell fogyasztani.
Az azonnali használatra vásárolt banán legyen kemény, fényes sárga, a héja pedig legyen könnyen eltávolítható. Az érett banán vitaminokban gazdag és édes. Kerülni kell a nyomott gyümölcsöt, mert ezek már nem olyan kellemes ízűek.
A banán konyhai felhasználása
- A banán héja nem engedi, hogy a gyümölcs húsa baktériumokkal vagy porral legyen fertőzve.
- Hántsd meg a banánt és fogyaszd el azonnal!
- A banánkarikák isteni alkotóelemei a gyümölcssalátáknak.
- Tejjel és cukorsziruppal keverve fantasztikus milkshake varázsolható belőle.
- Különféle lekvárokat is lehet ízesíteni vele.
- A sült banánt fagyi mellé is kiváló.
- Kimondottan finom a szárított banán is, ezt általában karikákra szeletelve árusítják.
- Nyomj szét néhány banánt, és keverd bele tésztába, tortába, pudingba stb.
- Vannak éretlen főzőbanánok (plantain), melyeket zöldségként használnak különböző ételreceptekben.
Figyelem! Előfordul, hogy a banán bőrallergiát vált ki, az erre érzékenyek fogyasztása után néhány órával viszketegséget éreznek, szájüregük megdagad. Általában a pollen-érzékenyeknél vált ki allergiát.
Másik esetleges reakció a latex-allergia, kiütést és gyomorpanaszokat okoz (hányinger, hasmenés).
Tápérték/100g
Főbb összetevői | Tápérték | Napi javasolt bevitel százaléka |
Energia Szénhidrátok Fehérjék Zsírok Koleszterol Rostok |
90 Kcal 22,84 g 1,09g 0,33 g 0 mg 2,60 g |
4,5% 18% 2% 1% 0% 7% |
Vitaminok | ||
Folsav Niacin Pantoténsav Piridoxin Riboflavin Tiamin A-vitamin C-vitamin E-vitamin K-vitamin |
20 mcg 0,665 mg 0,334 mg 0,367 mg 0,073 mg 0,031 mg 64 IU 8,7 mg 0,10 mg 0,5 mcg |
5% 4% 7% 28% 5% 2% 2% 15% 1% 1% |
Elektrolitok |
||
Nátrium Kálium |
1 mg 358 mg |
0% 8% |
Ásványi anyagok |
||
Kálcium Réz Vas Magnézium Mangán Foszfor Szelénium Cink |
5 mg 0,078 mg 0,26 mg 27 mg 0,270 mg 22 mg 1,0 mcg 0,15 mg |
0,5% 8% 2% 7% 13% 3% 2% 1% |
Növényi tápanyagok |
||
Alfa-karotén Béta-karotén Lutein-zeaxantin |
25mcg 26 mcg 22 mcg |
__ |