-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Kőműves
-
Óvodapedagógus
-
karbantartó
-
Asszisztens
-
Értékesítő
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Csaknem tíz éve, hogy pincénkben megtaláltam anyai nagyanyám, Etelka néni kisalakú, keményfedeles 110 éves receptkönyvét. A belőle készített birsalmasajt ma is megállja a helyét a receptek közt!
A bejegyzések első oldala Isten segítségével 1910. január 23.-ával kezdödik, a család akkori lakhelyén Bielitzben (az Alsó- szilézia város az első világháborút követően már nem tartozott az Osztrák-Magyar Monarchiához). A sok mindent átélt könyvecske böngészésekor torkom olykor elszorul, szemem is mintha kissé elhomályosult volna. Szükségem lenne egy erősebb szemüveglencsére, vagy csupán az a fránya tavaszi fáradság? A harmadik -és talán az igazi - ok kifundálását olvasóim találékonyságára bíznám.
A lapozgatás és a silabizálás során eljutottam a birsalmasajt főzéshez, az emlékek ekkor rohantak meg valójában. Felötlöttek az ötvenes évek gyermekkori téli emlékei; bizony nem múlt el egy november majd az ezt követő Szent Karácson hava birsalmasajt készítése és ajándékozása nélkül. A nagynénik, mamák, nagymamák ezirányú tevékenysége némiképp a Karácsony legbiztosabb előjelének bizonyultak, hiszen a gyereksereget ezekkel a fínomságokkal, meg a többi kiscipőbe, kiscsizmába valóval Szent Miklós napjának előestéjén lepték meg. Eleinte suttyomban és titokban igyekezték a sajtocskákat megfőzni és a legkülönbözőbb formákba önteni, de amint cseperedtünk, néha már mi is segíthettünk az előkészületekben.
Birsalmasajt recept 100 éve és most
Tavalyelőttig a megfőtt birsalma negyedeket mindig az ősrégi szitán passzíroztuk át, 2 éve ezt könnyítésképpen inkább botmixerrel turmixoljuk, héjjal együtt, ez a "kegyes csalás". Az egész titka a már kész pép akár 1 órás kavargatása, így elpárolog a felesleges víz. Ha ezt rövid ideig csinálja valaki, a "lusta Asszony birsalmasajtja" lesz, azaz lekvár marad, amúgy ez sem rossz, de nem az igazi, mivel a birssajt a cél. Formákat is használunk jó százéveseket. Főzés és formába öntés után 1 nappal ki kell jönniük a formából, különben kakukk. Nagyon fontos a "késztermék", hosszú, 2 oldalról való szárítása. Mi semmiféle fűszert fixálót, zselésítőt, diót stb. nem teszünk beley így is tökéletes!
E kis történetet papírra vetette egy tősgyökeres gellérthegyi öregfiú, Molnár István Mihály, Etelka néni unokája, aki leányunokájának is igyekezett átadni a birsalamsajt főzésének apró fortélyait.