Értékelve: 1x
(5 pont)

A friss gyümölcsök többségének szárazanyag- és szénhidráttartalma alacsony, ezért a gyümölcsök fogyasztásakor csekély az energiabevitel. Ha diétázni szeretnénk, hasznos, ha tisztában vagyunk az egyes gyümölcsök, olajos magvak, déligyümölcsök beltartalmi értékeivel. Kalóriatáblázat.
A gyümölcsök táplálkozásbiológiai értéke alapvetően alkotórészei összetételétől, azok mennyiségétől és minőségétől függ. A gyümölcsfogyasztás egészségvédő és megőrző hatása azonban nem vezethető vissza egyes alkotórészekre, mert azok a gyümölcsök beltartalmi anyagainak összetett, kumulatív hatásaként érvényesülnek.
Kalóriatáblázat
(Forrás: Gyümölcstermesztési alapismeretek Tk)
Alacsony kalóriatartalmú gyümölcsök
- Citrom
- Málna
- Alma
- Szeder
- Piros ribiszke
- Grapefruit
A bogyós gyömülcsök kalóriatartalma alacsony, viszont színüknek köszönhetően sok bennük az antioxidáns
Magas kalóriatartalmú gyümölcsök
- Banán
- Gesztenye
- Mandula
- Pisztácia
- Dió
- Mogyoró
Az olajos magvakkal vigyázzunk diéta során, mindegyiknek magas a kalóriatartalma, de egy-két szemet érdemes bekapnunk, mivel igazi tápanyagbombák: protein, rostok, E-vitamin, ásványi anyagok (cink, vas, szelén, magnézium, kalcium), esszenciális zsírsavak is gazdagon fellelhető bennük.